Categories: Actueel

Energiebedrijf Engie zorgt voor stoom en stroom uit de ovens van Tata Steel

Het ministerie van Economische Zaken stelt met Topsector Energie een demonstratie energie-innovatiesubsidie (DEI) beschikbaar van in totaal 1,5 miljoen euro.

Nuttige energie

Materialen als staal, metaal en glas worden vloeibaar gemaakt onder zeer hoge temperaturen van 700-1.200 graden. Bij het stollen van deze materialen komt stralingswarmte vrij. ‘Wat nu als we die warmte kunnen omzetten in bruikbare energie?’, dacht RGS Development uit Broek op Langdijk. Samen met Tata Steel en Engie gaan RGS Development deze stralingswarmte met innovatieve thermo-elektrische panelen en een warmtetransformator omzetten in nuttige energie.

Tot eind 2019

Dit project heet WRAPS: Waste Radiation Heat to Power and Steam en is een demonstratieproject waar Engie kartrekker van is. Bij dit demonstratieproject wordt getoond dat de stralingswarmte van continue hoge temperatuur (stralingswarmte van de staalplakken uit de gietmachine van 700-900 graden Celsius) wordt benut. Wraps bestaat uit een installatie, die dankzij de inzet van 40 vierkante meter panelen en een innovatieve warmtetransformator, uit ongeveer 2 megawatt stralingswarmte in totaal 1 megawatt stroom en stoom terugwint. Het project loopt van midden 2017 tot eind 2019.

Industriële restwarmte

Met de combinatie van beide technologieën kan de industriële stralingswarmte van productieprocessen in de staal, metaal- en glasindustrie (bijvoorbeeld boven een gietmachine of in een oven) worden omgezet in nuttige energie. ‘De panelen zijn vooral bijzonder omdat ze kunnen worden gebruikt in een omgeving waarin je eigenlijk liever geen techniek wilt, vanwege de zeer hoge temperaturen. Maar deze platen kunnen daar tegen door een uitgekiende constructie’, legt Paul Stroomer van Engie Ventures & Integrated Solutions uit.

Engie

Engie biedt als onderdeel van de Engie Groep consumenten, steden en zakelijke stakeholders energieoplossingen, gebaseerd op expertise in de volgende vier sectoren: duurzame energie, energy efficiency, kennis van en ervaring met LNG en digitale technologie. Engie telt wereldwijd 155.950 medewerkers en boekte in 2015 een omzet van 69,9 miljard euro. Engie bestaat in Nederland uit Engie Energie, Engie Services, Engie LNG, Engie E&P, Engie Fabricom en Engie Laborelec.


www.engie.nl

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago