De prijzen op de staalmarkt zijn nauwelijks in beweging. Doordat zo’n beetje heel Europa in vakantiesferen verkeert zijn er weinig activiteiten te melden. Toch wordt hier en daar al wat over prijsverhogingen gefilosofeerd.
Dit stelt Het Staaljournaal van augustus, de gratis nieuwsservice van NovioStaal. In het volgende de complete analyse van de Nijmeegse staalleverancier. Mogelijk wordt het gefilosofeer over prijsverhogingen gevoed doordat de prijzen in de Verenigde Staten beduidend hoger liggen dan in West-Europa. Bovendien zijn de importprijzen wat minder aantrekkelijk geworden als gevolg van de veranderde koersverhouding euro – dollar. Zolang echter als de kopers nog niet echt op de markt zijn teruggekomen valt er nog weinig te zeggen over welke kant het zal op gaan.
Lucchini en JSW Steel
Diverse staalfabrieken zijn wel actief op het gebied van investeringen. Het Italiaanse Lucchini schijnt inmiddels overgenomen te zijn door het Indiase JSW Steel. Lucchini is een geïntegreerde staalfabriek in Piombino (Toscane), dat voorheen in handen was van het Russische Severstal, maar dat in 2012 in financiële problemen raakte. Het bedrijf bezit een hoogoven, een metallurgische afdeling, drie walslijnen en biedt werkgelegenheid aan ca. 2.000 werknemers.
ILVA en ArcelorMittal
Een andere Italiaanse fabriek in de problemen is ILVA. Daarvoor heeft ArcelorMittal half augustus een letter of intent voor de overname afgegeven, maar het is niet duidelijk of dat een algehele of gedeeltelijke overname zal zijn. In september zal ArcelorMittal met een gedetailleerd plan komen over hoe men de toekomst van Europa’s grootste geïntegreerde staalfabriek ziet. ILVA in Taranto biedt aan ca. 20.000 mensen direct of indirect werkgelegenheid.
De Italiaanse regering is gebaat bij een overname vanwege het in stand houden van de werkgelegenheid dat erg belangrijk is in deze toch al zwakke regio. Mogelijk zal de overname gebeuren tezamen met nog een of twee Italiaanse fabrieken, waarbij bijvoorbeeld de metallurgie of enkele walslijnen naar de andere geïnteresseerde(n) zouden gaan. Daarover verwachten we binnenkort meer nieuws.
De eerder aangekondigde overname van het Finse Ruukki door de Zweedse staalproducent SSAB is inmiddels afgerond.
Wuhan
Ook in Azië staan diverse investeringen op stapel. Zo is Wuhan Iron & Steel, éen van de grootste Chinese staalfabrieken, van plan voor 5 miljard dollar te gaan investeren in Indonesië, wat moet leiden tot de bouw van een geïntegreerde staalfabriek met een capaciteit van 5 miljoen ton. De afzet zal voornamelijk in het binnenland zijn, waarmee men beoogt minder afhankelijk van importen te worden.
Deze stap is opmerkelijk omdat alleen al in China een enorme overcapaciteit bij de productie van ruwstaal bestaat. Tegelijkertijd moet ook worden opgemerkt, dat de maatregelen die de Chinese overheid genomen heeft om die overcapaciteit geleidelijk af te gaan bouwen tot nu toe niet echt vruchten afwerpen. Alleen al in de eerste 10 dagen van augustus werd er door de grootste Chinese staalmakers maar liefst 1,8 miljoen ton ruwstaal geproduceerd, wat een stijging van 3,6 procent betekent. In juli daalde de productie nog met 2,8 procent waardoor hoop gloorde, dat de deze structureel zou gaan dalen.
Oekraïne
In hoeverre de crisis in Oekraïne en de maatregelen, die de EU jegens Rusland genomen heeft, effect zullen hebben op de Europese economie en daarmee de staalvoorziening is vooralsnog niet helder. Wel is het zo, dat de staalproductie in Oekraïne te lijden heeft onder het oorlogsgeweld.
Feit is intussen ook, dat de meeste Europese staalfabrieken inmiddels betere financiële cijfers laten zien, deels veroorzaakt door de lagere prijzen voor grondstoffen, maar zeker ook door, ondanks de recente teleurstellende cijfers over de Duitse economie, de verbeterde vraag naar staal. Salzgitter Stahl lijdt nog wel verlies, maar ziet een verbetering en ThyssenKrupp Steel maakt eindelijk weer winst. ArcelorMittal tenslotte publiceerde ook betere cijfers en voorspelt voor 2014 een hogere groei in het staalverbruik binnen de EU. Is een staallente echt op komst?
NovioStaal geeft voor augustus 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 415-430
- Koudgewalste coils: 510-525
- Sendzimir verzinkte coils: 515-525
- Kwartoplaten: 510-525
In juli 2014 waren de prijzen 0 tot 10 euro per ton hoger.