ESEF: Carbon footprint stimulans voor hss in de bouw

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Met de paragraaf ‘carbon footprint’ voor gebouwen in het nieuwe Bouwbesluit wordt het gebruik van hogesterktestaal steeds belangrijker. In een recent afgesloten onderzoek door M2i, TU Delft en Bouwen met Staal blijkt dat gebruik van staalsoorten met hoge treksterkte een C02-besparing (lees materiaalbesparing) oplevert van 13 tot 36 procent. Daar staat tegenover dat het staal hooguit 15 procent duurder is.

Dit vertelde Jan-Pieter den Hollander van M2i dinsdagmiddag in het rode Innovatietheater in de lezing ‘lichter construeren met hogesterktestaal’. In het onderzoek werden naast de materiaalbesparing (CO2) ook de brandwerendheid en details zoals de verbindingen onderzocht.

Materiaal

De toepassing van hogesterktestaal in de bouw valt tegen. ‘Dat kan snel veranderen als straks in juli het nieuwe Bouwbesluit wordt ingevoerd. Daarin is een paragraaf ‘carbon footprint’ opgenomen die regels stelt aan de hoeveelheid CO2 in een gebouw. Besparen op materiaal wordt dan belangrijk. En dan komt hogesterktestaal om de hoek kijken’, vertelt Den Hollander.

   

Stadskantoor van Breda

In het bewuste onderzoek is als voorbeeld het Stadskantoor van Breda onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat voor de liggers van de staalconstructie een besparing kan worden verwezenlijkt van 13 procent indien er gebruik wordt gemaakt van staal S460 in plaats van staal S235. Indien het sterkere S690 zou worden toegepast, bedraagt de besparing zelfs 29 procent. Voor de kolommen bedraagt de CO2-besparing respectievelijk 28 en 36 procent. De toepassing van hogesterktestaal heeft weinig of geen invloed op de brandwerendheid. Een dikkere brandwerende bekleding is nodig, maar daar staat tegenover dat de kolom of ligger veel dunner is. De constructieberekeningen zijn in sommige gevallen een stuk lastiger en ook de gewenste (bout)verbindingen vergen een grondige voorstudie.