De sterk stijgende grondstofprijzen en exportbeperkingen van zeldzame aardmetalen zijn tekenen van grondstoffenschaarste. Is dit tijdelijk of structureel? Op korte termijn spelen zeldzame aard- en kritische materialen, scherpe prijsstijgingen en geopolitieke barrières. Op langere termijn spelen items als een groeiende wereldbevolking en een afname van de ertsgraden.
Derk Bol ging dinsdag voor een kleine groep mensen in op de oplossingen die volgens M2I kunnen bijdragen aan een duurzamer gebruik van materialen. Bol: ‘Nieuwe mijntechnieken zijn daar een voorbeeld van. Zo wordt er al gesproken over mijnen op mars en, iets realistischer, diepzeemijnen. Er zitten in de zeebodem veel metalen als koper, goud, kobalt, mangaan en fosfaat.’ Een andere invalshoek zijn andere materialen en materiaalonderdelen. ‘We proberen andere alternatieven te verzinnen met dezelfde eigenschappen als die zeldzame aardmetalen’, aldus Bol. ‘Verder liggen er kansen op het gebied van recycling. We moeten veel meer materialen gaan hergebruiken, repareren, upgraden. Weer een ander aspect is productontwerp. Er zijn in dit kader veel meer mogelijkheden in oplossingen in productontwerp. Maar daarbij is een andere visie op productgebied nodig. Waarom worden bijvoorbeeld televisies niet meer gerepareerd?’ En last but not least: de consument. Bol: ‘Uiteindelijk is de consument verantwoordelijk voor het verbruik en ook die moet tot zich laten doordringen dat materiaal alleen maar duurder wordt.’
Belangrijkste doel van M2I, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (OEM’ers en mkb-bedrijven), kennisinstellingen en overheden, is het ontwikkelen van nieuwe materialen. ‘Nieuwe materialen voor economische groei en een duurzamere samenleving. Want materiaal kan schaars worden, maar ons oplossend vermogen is grenzeloos.’
Hal 2, stand E094
Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…