De werkgevers onder aanvoering van de FME vinden nog steeds dat er maar één weg is die tot een nieuwe cao metalektro leidt, namelijk onderhandelen. FME laat weten het cao-overleg op constructieve wijze te willen voortzetten, zonder dictaat vooraf.
‘Tamelijk voorbarig’, dat zei Hep van Luunen eerder al tegen Vraag en Aanbod op de aangekondigde stakingen in de metaalsector vanaf 20 september. Van Luunen leidt de besprekingen voor de cao Metaal en Techniek namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die vijf branches vertegenwoordigd.
Van Luunen blijft bij zijn visie dat het in deze tijd onverantwoord is om de koopkracht van de afgelopen jaren te gaan compenseren. ‘Veel mkb bedrijven schrijven rood en dreigen om te vallen. Dan is het toch niet van deze tijd om met salariseisen te komen van 2,5 procent.’
De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal zijn op 20 juni stukgelopen. Op 21 juni was er al een landelijke actiedag, waarbij er ruim 2.500 werknemers staakten. Zij willen een goede cao, met waardering voor vakmanschap, een normale loonsverhoging van 2,5 procent, afschaffing van de te lage jeugdlonen en zeggenschap over werktijden. Zowel in de kleinmetaal als de grootmetaal ligt er volgens de bonden een nullijn op tafel vanuit de werkgevers. Een enorme inlevering op koopkracht. Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.
De gezamenlijke vakbonden organiseren vanaf aanstaande vrijdag 20 september stakingen en estafette-acties, te beginnen op:
Daarna zal er op maan- en vrijdagen in verschillende regio’s, branches en concerns gestaakt worden. De Smit Transformatoren-werknemers leveren op 23 maart een bijdrage en op 27 maart doen de Scaniawerknemers van Zwolle en Meppel een duit in het zakje.
Op 21 juni staakten werknemers van onder andere de volgende bedrijven al: FN Steel, DAF, Scania, VDL, NedCar, Cofely, Imtech, Hollandia, Heerema, Kepel Verolme, NN Netherlands, TMS Terneuzen, Fokker, Polynorm, Royal Duyvis, Sab Profiel, Lincoln Smitweld, Koni en Nedstaal, Draka Emmen en Delfzijl, Honeywell, Fokker Hoogeveen, Eekels, Niestern Sander, ICON, Damen Bergum/Harlingen, Shipdock Harlingen, Stertil, Alfa Laval, Centraalstaal Groningen, De Hoop, Ferus Smit Westerbroek, Bodewes en Nijburg. De verwachting is dat zij op en na 20 september weer in staking gaan.
In de grootmetaal (Metalektro) werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. Namens de werknemers onderhandelen de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2.
Van werkgeverszijde onderhandelt de werkgeversorganisatie FME-CWM.
De kleinmetaal cao (Metaal & Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 330.000 mensenin circa 27.500 ondernemingen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart en donderdag 20 juni definitief stukgelopen. De cao’s bij elkaar gelden voor ongeveer een half miljoen werknemers. Namesn de werknemers onderhandelen de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. Van werkgeverszijde onderhandelt de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT. De FWT voert namens de leden de onderhandelingen voor vijf cao’s voor de Metaal & Techniek. Het gaat hierbij om de cao voor het carrosseriebedrijf, de cao voor de goud- en zilvernijverheid, de cao voor het isolatiebedrijf, de cao voor het metaalbewerkingsbedrijf en de cao voor het technisch installatiebedrijf. De cao’s hebben een gelijkluidend A-gedeelte en vormen tezamen, gemeten naar het aantal werknemers dat onder de cao’s valt, de grootste cao in de marktsector van Nederland.
Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT
Werkgeversorganisatie FME-CWM
FNV Bondgenoten
CNV Vakmensen
De Unie
VHP2
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…