Categories: Actueel

EU worstelt (nog) met Chinees en Indiaas staal

Dit schrijft NovioStaal in Het Staaljournaal van juli 2015. Volgens de China Iron & Steel Association hebben de 100 grootste staalproducenten in de eerste vijf maanden van 2015 een verlies geleden

van bijna 3 miljard euro, wat al meer dan verdubbeling ten opzichte van de eerste vijf maanden van afgelopen jaar betekent. Het resultaat is dat vele fabrieken in financiële problemen zijn gekomen en sommige al met sluiting worden bedreigd.
Recente cijfers geven aan dat de Chinese economie nu toch meer groeit dan gedacht, namelijk 7 procent in plaats van 6,8 procent, en dat zou kunnen leiden tot een groter staalverbruik. Maar anderzijds bestaat echter ook de angst dat de opleving van nu een tijdelijke is en een recessie op de loer ligt. Samengevat is het perspectief voor de Chinese staalindustrie daardoor niet bijster florissant te noemen.

India

Heel paradoxaal is de situatie op de staalmarkt in India. Enkele jaren geleden noemden wij India in ons Het Staaljournaal al een slapende reus, dat toen nog ‘slechts’ ca. 23 miljoen ton ruwstaal voort bracht, maar naar verwachting dit jaar tegen de 100 miljoen ton ruwstaal zal gaan fabriceren. Van regeringswege worden plannen ontwikkeld getiteld ‘Made in India’. De bedoeling is om de Indiërs te stimuleren meer producten te kopen, die in het eigen land gemaakt zijn. Dat moet leiden tot een grotere behoefte aan grondstoffen zoals staal, dat dus liefst ook in eigen land geproduceerd wordt.

Volgens dit plan is de prognose dat India in 2025 een totale ruwstaalcapaciteit van ca. 300 miljoen ton nodig heeft. Intussen zijn al 4 projecten opgestart om vanaf 2017 jaarlijks in totaal ca. 12 miljoen ton staal méér te produceren. Verdere uitbreiding is in de maak, waarvoor al enkele grote staalproducenten als Posco (Korea), Tata en SAIL beide India) zijn benaderd.

Tegelijkertijd echter worden er zorgen geuit over de grote schulden die onder meer diverse Indiase staalproducenten momenteel hebben. Een Zwitserse bank bijvoorbeeld sprak onlangs nog de verwachting uit dat de Indiase banken in de fiscale jaren 2016 en 2017 vanwege die schulden
grote zorgen over de staalsector zullen hebben. Die slechte financiële posities van diverse grote staalmakers zijn veroorzaakt door de lage prijzen van Chinees en Russisch importmateriaal, waardoor de binnenlandse prijzen en dus ook de marges onder druk kwamen. Groei van het staalverbruik is wel te verwachten omdat de nationale en lokale overheden plannen aan het ontvouwen zijn voor investeringen in o.a. de infrastructuur.

Overcapaciteit

Maar de vraag is of India met een ruwstaalvolume van ca. 300 miljoen ton niet een gigantische overcapaciteit aan het opbouwen is? De enorme groei van de ruwstaalproductie in India en de bestaande capaciteiten in China vormt daarmee in zijn geheel een bedreiging voor de Europese staalproducenten, die toch al snakken naar een prijsverbetering in de EU-markt, maar dat niet kunnen realiseren vanwege de druk van goedkoop importstaal, tenminste wanneer niet beschermende maatregelen worden genomen. Zie daar de complexe materie waarmee de EU-Commissie, die toch al worstelt met problemen in de staalindustrie binnen de EU zelf, wordt geconfronteerd en daarover besluiten zal moeten nemen. Enerzijds zal ze niet van protectionisme willen worden beschuldigd, maar anderzijds wil ze ook de staalindustrie in Europa om economische (lees: vanwege werkgelegenheid) en strategische (lees: vanwege o.a. militaire) redenen niet ten onder zien gaan.


NovioStaal geeft voor juli 2015 de volgende circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 388- 400 390-402
• Koudgewalste coils: 470 – 485 472-487
• Sendzimir verzinkte coils: 473 – 494 475-495
• Kwartoplaten: 458 – 478 472-490


In juni 2015 waren de staalprijzen nog 1 tot 14 euro (kwartoplaten) per ton hoger . Kortom, NovioStaal laat zijn staalprijzen na maart, april, mei, juni ook in juli verder dalen. Vergeleken met maart 2015 zijn de staalprijzen bij NovioStaal met 6 (Sendzimir verzinkt) tot 34 euro (kwartoplaten) per ton gedaald.

  • Warmgewalste coils: 402-415
  • Koudgewalste coils: 480-495
  • Sendzimir verzinkte coils: 485-500
  • Kwartoplaten: 492-505

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago