EuroBlech 2010 zet met innovaties en trends in op ‘Time for Innovation’

Eén duidelijke trend is servotechnologie. Enkele jaren geleden zijn machinefabrikanten gestart met het elektrisch aandrijven van ponsnibbelmachines. Schuler zet nu heel sterk in op deze technologie en biedt de servo-aandrijving ook aan in de snellooppersen en kniehevelpersen. Anderen zullen ongetwijfeld volgen.

Dankzij deze technologie daalt niet alleen het energieverbruik, maar worden de machines tevens nauwkeuriger en kun je eenvoudiger vervolgbewerkingen integreren. En dat is een belangrijke stap om kosten te kunnen besparen. Immers: hoe meer bewerkingen je in één procesgang kunt doen, hoe minder dure tussenvoorraden nodig zijn, hoe lager de handlingkosten, hoe minder kostbare ruimte in beslag wordt genomen.

Automatisering

Automatisering is al langer een trend. Robotisering is daar slechts één voorbeeld van. De uitdaging waar de industrie voor staat, is het vereenvoudigen van het programmeren van de robot. Immers, dan wordt het gemakkelijker om ook heel kleine series of zelfs enkelstuks gerobotiseerd te kanten. LVD werkt op dit punt samen met robotfabrikant KUKA.

Een slimme automatiseringsoplossing is ook de gerobotiseerde achteraanslag die door Robosoft in het Belgische Ieper is ontwikkeld. Hierdoor blijft de kantbank manueel goed toegankelijk en kan deze daarbij ingezet worden voor manloos zetten. De robot staat aan de achterzijde van de machine en kan stand alone opereren of als achteraanslag dienen.

Buigautomaten

Er zijn ook fabrikanten die inzetten op buigautomaten. Voorheen waren deze vooral geschikt voor de grote series van grote producten, maar een bedrijf als het Duitse RAS heeft recent een MiniBendCenter in de markt gelanceerd. Hiermee wordt het geautomatiseerd buigen van kleinere series en kleine delen al lonend.

Laser weer op groeipad

De laser blijft een dominante technologie in de plaatbewerking. Vorig jaar hebben de laserfabrikanten flink te lijden gehad onder de algemene malaise in de industrie, maar dit jaar ligt de omzet in de plaatbewerking alweer een factor 4 hoger, zo werd eerder dit jaar op de vakbeurs Lasys in Stuttgart bekendgemaakt.


Onderzoekers van meerdere marktonderzoeksbureaus voorspellen een blijvende groei in deze markt. Deze wordt met name gevoed door de vraag naar het laserbewerken van microdelen. Kijk je naar de techniek, dan is de fiberlaser definitief doorgebroken. De nieuwste trend is de ultrakortepulslaser, de femtoseconde laser (een femto seconde is een miljardste microseconde). Door de hoge energiedichtheid van deze laserbron kun je veel nauwkeuriger bewerken. Deze ultrakortepulslaser zal zijn weg dan ook vooral vinden in microbewerken.


Onderzoekers van het Fraunhofer ILT zijn er afgelopen voorjaar in geslaagd om twee Innoslabversterkers te combineren, zodat een laserbron ontstond die 1,1 kW continu vermogen kan afgeven bij een pulsduur van zeshonderd femtoseconden en een herhaalfrequentie van 20 MHz. ‘Dat komt overeen met een piekvermogen van 90 megawatt en dat twintig miljoen keer per seconde’, zo lichtte professor Poprawe van het Fraunhofer ILT tijdens het AKL 2010 toe.

Basis lasersnijders

Aan de andere kant blijft de CO2-laser voor het merendeel van de plaatwerkers nog lange tijd de meest ideale laserbron. Hier zie je dat steeds meer fabrikanten de trend volgen die twee beurzen geleden door Bystronic op EuroBlech is gezet: een uitgeklede lasersnijmachine tegen een scherpe prijs. Trumpf heeft inmiddels zo’n back-to-basic lasersnijder in de aanbieding, Mazak eveneens. Voor bepaalde toepassingen zijn ze ruim voldoende, zeker gelet op het prijskaartje dat doorgaans zo’n 20 tot 30 procent lager ligt.

Adaptieve besturing

Op EuroBlech 2010 zullen ongetwijfeld nog meer basismachines getoond worden. De uitdaging voor de fabrikanten in dit segment zal de komende jaren zijn om de besturing adaptiever te maken. Zo’n adaptieve besturing moet de machine in staat stellen zich continu aan te passen aan het materiaal dat gesneden moet worden, zonder dat je omslachtige omsteloperaties moet volgen. Het Fraunhofer ILT en Trumpf werken samen aan zo’n adaptieve machine.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden ontwikkelt zich door de toepassing van hoge drukken en meer kops technieken in de richting van zeer efficiënt snijden tegen lage kosten en met een hoge kwaliteit. De fabrikanten van waterstraalsnijders ontwikkelen ook nog in een andere richting: microbewerken.

Bystronic heeft onlangs de Womajet geïntroduceerd, een micro waterjet die ontwikkeld is door de Zwitserse firma Daetwyler, maar door Bystronic verkocht wordt. Met een nauwkeurigheid van 2,5 µm en oppervlaktekwaliteit van Ra 1,6 µm is deze micro waterjet een factor tien keer nauwkeuriger dan de andere Bystronic-machines.

EuroBlech van 26 tot en met 30 oktober in Hannover.

 

Franc Coenen

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

4 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

4 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

4 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

4 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

4 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

5 dagen ago