Euroblech kleurt oranje

Vier dagen Euroblech leverde voor de 1.507 exposanten veel leads op. En voor de 56.301 bezoekers heel veel plaatbewerkingsnieuws. Een Nederlands tintje op deze 25ste jubileumeditie werd ingekleurd door Q-Fin dat met de online competitie een Euroblech Award won.

De prijs in de categorie E-mobility kreeg het bedrijf voor de ontwikkeling van de F200 XL, voor ontbramen, kanten afronden en verdere afwerking. Volgens Anton Bax is dit een unieke machine op het vlak van hogesnelheid afwerken van kleine metalen onderdelen.

De andere winnaars zijn: in de categorie ‘Digitale Transformation’ ontving Trumpf Werkzeugmaschinen de meeste stemmen voor Track & Trace, het indoor-lokalisatiesysteem die de positie van markers nauwkeurig vaststelt. In de categorie ‘Beste Start-Up’ was Fractory Solutions OÜ aus Estland de beste voor de ontwikkeling van een plaatwerkplatform, die het uitbestedingsproces optimaliseert.

 

Hieronder een klene selectie van het Euroblech nieuws van deze editie. 

 

LVD presenteert buislaser 

LVD Company is van verschillende markten thuis. Vanouds bekend om zijn kantbanken, maar ook in lasersnijmachines en sinds enige tijd heeft De Belgische producent ook een buislasersnijmachine in zijn portfolio. Dat is de TL 2665-F voor buizen met een lengte tot 7925 mm met een 2 kW fiberlaser. ‘Deze machine beleefde zijn wereldpremière op de Fabtech Chicago in november 2017′, vertelt Matthew Fowles, group marketing manager bij LVD Company.

Het wereldnieuws van LVD zat op de Euroblech in de nieuwe ToolCell XT, de nieuwste afkantpers met automatische gereedschapswisselaar. Om de verschillende met de reguliere Toolcell te zien neemt Fowles ons mee naar de achterzijde van de Toolcell XT.

Daar zien we dat er veel meer ruimte is voor de opslag van de kantgereedschappen, om precies te zijn 50 procent meer dan bij de standaard ToolCell. Verder presenteerde LVD Company de Electra FL-3015 10 kW fiberlasersnijmachine voor het snijden van ferro- en non-ferromaterialen zoals messing en koper, tot een plaatdikte van 30 mm. Daarnaast exposeerde de producent de Dyna-Cell, een gerobotiseerde (Fanuc) plooicel met een snelle 40 tons 1.500 mm elektrisch aangedreven afkantpers. 

 

4kW fiberlaser in een module 

Daar waar vele lasersnijmachines het zoeken in de hogere vermogens, doet Amada het op de Euroblech met minder. 

Het nieuws van deze Japanse producent zat hem namelijk in de lasersnijmachine 4 kW Ventis-3015AJ waar het bedrijf in de categorie Trenntechnik een MM Award in de wacht sleepte. Volgens Zef Wetsels, sales area manager Nederland en Kurt Decroix, responsable Agence Belgique van Amada zit het bijzondere aan deze lasersnijder in het lage vermogen van 4 kW en dat in één lasermodule. Hierdoor treedt er veel minder vermogensverlies dan bijvoorbeeld een 9kW fiberlaser die is opgebouwd uit 3 modules. De capaciteit van de 4 kW fiberlaser in de Ventis-3015AJ is vergelijkbare met een reguliere 8kW fiberlaser.

Voor het eerst kunnen nu roestvrij staal, aluminium en andere materialen worden verwerkt met een snijkwaliteit die gelijk is aan die van een CO2-laser.  

 

Nieuwe generatie kantbanken 

‘Op deze beurs laten we vooral doorontwikkelingen zien op onze standaard kantbanken. En we laten aan twee kanten nieuwe ontwikkelingen zien’, vertelt Maarten Coerman, CEO van Safandarley.
Aan de automatiseringskant liet Safandarley de nieuwe R-Brake-generatie zien. De oude R-Brake’s werden sinds 2005 eigenlijk stuk voor stuk geleverd als een unieke machine. En dat is duur. ‘Daarom hebben we deze nieuwe generatie R-Brake gebaseerd op modulaire functionaliteit, voor een heel groot stuk gebaseerd op standaard buigtechnieken. Daardoor heeft deze machine een hele andere prijs gekregen.’

‘Een tweede nieuwe ontwikkeling is onze concept Future E-Brake die we hier al tonen als onze volgende generatie kantbanken. Die heeft een hele smalle bovenbalk opgebouwd met een C-frame. Waar onze huidige E-frame kantbanken een O-frame hebben met die grote verenpakketten erin heeft deze machine dat niet. Met het nieuwe VC-frame krijg je veel meer bewegingsvrijheid. Dat is onze nieuwe generatie kantbanken, die als E-Brake de voordelen heeft van een H-brake. Hij staat hier nu als prototype, maar daar hebben we nog wel wat te doen. Zo’n machine is namelijk niet heel makkelijk te bouwen.’ Coerman verwacht over 18 tot 24 maanden de nieuwe E-brake als productiemachine kunnen introduceren.