Euroblech viert dit jaar zijn 25ste editie als internationale technologiebeurs voor de plaatbewerking. Deze wereldwijd belangrijkste vakbeurs voor de plaatverwerkende industrie staat dit jaar in het teken van de thema’s digitalisering en industrie 4.0. En dat is ook te merken op de beursvloer. Geen enkele producent kan eromheen.
Wat een paar jaar geleden een droom van de toekomst was, zoals een app voor de onderhoudscontrole van machines of de interactie van machines en robots die tijdens het hele productieproces met elkaar communiceren, is al inmiddels werkelijkheid geworden in de plaatbewerking. Nu zijn niet alleen de grote bedrijven in deze sector op de goede weg, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen hebben deze mogelijkheden erkend. Door hun bedrijfsgrootte kunnen ze meestal flexibeler en sneller reageren op dergelijke veranderingen, zodat ze in een goede positie verkeren om te profiteren van de digitalisering’, zegt Evelyn Warwick, directeur van Euroblech Exhibition, namens organisator Mack Brooks Exhibitions. ‘Op Euroblech 2018 kunnen de bezoekers daarom de meest uitgebreide reeks technologieën voor plaatbewerking verwachten’, vervolgt Warwick.
Zie ook de aankondigingen van de diverse producenten. Neem LVD dat in zijn beurspresentatie de klemtoon legt op flexibele automatiseringsoplossingen en celproductie voor nog meer productiviteit. Safandarley promoot zijn beursdeelname als ‘From E-volution to digital revolution’ en aangeeft dat de E-volutie in plaatbewerking verder gaat richting een volledig digitaal aangestuurde en gecontroleerde fabriek. Hetzelfde geldt voor Trumpf dat op Euroblech oplossingen presenteert voor een autonome fabriek. In Hannover zal deze Duitse producent digitaal genetwerkte toepassingen voor plaatbewerking presenteren die de productieprocessen vereenvoudigen en efficiënter maken. Het Zwitserse Bystronic presenteert zich met het motto ‘World Class Manufacturing’, waarmee klanten en bezoekers live kunnen ervaren waar geïntegreerde automatisering en nieuwe softwareoplossingen voor lasersnijden en buigen naar toe gaan. Nog een grote producent van plaatbewerkingsmachines, Mazak, legt de focus op iSmart Factory, dat is de eigen industry 4.0-oplossing die volgens deze Japanse producent een naadloze verbinding creëert tussen werkvloer en kantoor.
Ook de Nederlandse fabrikant van speciaalmachines voor geavanceerde plaatbewerkingslijnen WEMO schuift op in de richting van industrie 4.0. Op dit punt werkt de machinebouwer samen met Act-In, dat software-oplossingen bouwt om data uit te lezen en te verwerken. En zo kunnen we nog vele machineproducenten noemen. Als laatste in deze rij noemen we Wila dat in Hannover zijn Smart-Toolingconcept introduceert waarbij je via een app toegang krijgt tot het toolmanagement van de Wila kantpersgereedschappen.
Vier dagen
Euroblech wordt gehouden van 23 tot 26 oktober 2018 in Hannover. Hiermee is de beurs teruggebracht naar vier dagen; in voorgaande edities duurde Euroblech vijf dagen. Beursorganisator Mack Brooks Exhibitions Ltd is tot dit besluit gekomen naar aanleiding van een enquête onder exposanten en bezoekers van de beurs in 2016. Daaruit bleek dat driekwart van alle exposanten en bezoekers een voorkeur hebben voor de beursdagen dinsdag tot en met vrijdag.
In totaal nemen dit jaar ongeveer 1.500 exposanten uit 39 landen netto 89.000 vierkante meter in beslag. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken met het vorige evenement in 2016. De belangrijkste tentoonstellende landen zijn Duitsland, Italië, China, Turkije, Nederland, Spanje, Spanje, Zwitserland, Denemarken, Oostenrijk en de VS. Nederland is met 41 bedrijven vertegenwoordigd in Hannover.
White papers
Op de website van de beurs is nu al een uitgebreide beurspresentatie van de exposanten met hun productbeschrijvingen beschikbaar. Ter voorbereiding van het beursbezoek kan de gebruiker online zijn persoonlijke preview van de beurs samenstellen. Digitalisering, lichtgewicht constructie, e-mobiliteit zijn de drie onderwerpen die door de beursorganisatie zijn samengevat in een zogeheten ‘white paper’. Netwerkproductie is een belangrijke ontwikkeling in industry 4.0 om de productiviteit te verhogen en de stilstand te verminderen. Tegelijkertijd vormt e-mobiliteit een aantal uitdagingen voor de plaatbewerking, gebaseerd op verschillende productieprocessen en materialen die nodig zijn voor de bouw van elektrische auto’s. Dit gaat hand in hand met een lichtgewicht constructie, waarbij composietmaterialen en nieuwe technologieën steeds belangrijker worden, maar tegelijkertijd uitdagingen vormen bij het verbinden en snijden. Alle drie de white papers zijn nu gratis beschikbaar op de website van de beurs www.euroblech.de en tonen nieuwe ontwikkelingen en trends op deze drie gebieden van de plaatbewerking.
Vrijdag studentendag
Omdat jong talent steeds belangrijker wordt in de plaatbewerkingsindustrie, vooral gedreven door digitale transformatie en de daarmee gepaard gaande veranderingen in functieprofielen, biedt Euroblech studenten dit jaar de mogelijkheid om de vakbeurs gratis te bezoeken. Op vrijdag 26 oktober krijgen studenten daarom op vertoon van hun studentenkaart gratis toegang tot het evenement. Op alle andere dagen worden studenten ook uitgenodigd voor een bezoek tegen een gereduceerde entreeprijs van 15 euro. Op de beurs is ook een vacaturebeurs waar de nieuwste vacatures van de exposerende bedrijven in één oogopslag te vinden zijn.
Deze is ook online beschikbaar: www.euroblech.com/2018/deutsch/visitors/job-vacancies