Vooruitlopend op de handelsconfiguratie van de Raad Buitenlandse Zaken op donderdag roept de Europese Staalvereniging (Eurofer) de Commissie op om de vrijwaringsclausule voor de staalsector opnieuw te herzien. Deze moet de sector beschermen tegen verlegging van de staalmarkt naar Europa, gezien de tarieven van sectie 232 van de VS en de aanhoudende wereldwijde overcapaciteit van de productie.
‘Europa wordt nog steeds overspoeld door de invoer van staal, zelfs als de binnenlandse vraag afneemt. We hebben dit jaar een krimp van minstens drie procent gezien, ook al zijn de grondstofprijzen en de CO2-kosten sterk gestegen. Deze CO2-kosten worden met name niet door andere producenten over de hele wereld gedragen’, aldus Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer.
‘Dit jaar hebben de Europese staalbedrijven een productievermindering van minstens vijftien miljoen ton moeten aankondigen; 15.000 banen zijn verloren gegaan of op de tocht komen te staan. Dit komt bovenop de daling van twintig procent van het aantal werknemers in de staalsector sinds 2008’, voegde de heer Eggert eraan toe.
Vrijwaringsclausule
Op de agenda van de vergadering van donderdag staat een evaluatie van de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS, alsook een discussie over de WTO en de handelsbetrekkingen met China. Dit zijn belangrijke onderwerpen voor de Europese staalsector. De bijeenkomst moet de ministers ook de gelegenheid bieden om de vrijwaringsclausule van de EU te bespreken. Na een herziening van de vrijwaringsclausule zijn in oktober herzieningen van kracht geworden, maar deze veranderingen zijn onvoldoende gebleken in het licht van de veranderende omstandigheden in de mondiale staalsector.
‘Ten eerste zijn het de tarieven van afdeling 232 van de VS die de massale verlegging van staal van hun markt naar de onze hebben gestimuleerd, gevoed door de aanhoudend grote wereldwijde staalcapaciteit. Ten tweede wordt de WTO-hervorming steeds dringender, aangezien we internationale maatregelen nodig hebben om ervoor te zorgen dat de handel eerlijk is, onder meer door een voor het milieu billijke handel. De EU moet doortastend optreden om het uiteenvallen van onze sector te voorkomen en de gemeenschappen die er afhankelijk van zijn, te redden’.
‘Zowel de marktomstandigheden in de EU als op de internationale markt zijn sinds de eerste herziening negatiever geworden’, waarschuwde de heer Eggert. ‘De verstoring van de handelsstromen neemt toe en de situatie op de EU-staalmarkt is negatiever gebleken dan de eerder gesuggereerde vooruitzichten. Ook de mondiale vraag naar staal neemt af, waardoor de internationale prijzen onder druk komen te staan en de exporteurs zich haasten om andere open economieën van staal te voorzien.’
China
Eurofer ziet graag dat de vrijwaringsclausule wordt aangepast om rekening te houden met het feit dat de contingenten ver boven de traditionele EU-invoerniveaus werden vastgesteld en dat de marktvoorwaarden sindsdien aanzienlijk zijn verslechterd. Eurofer is verder van mening dat de ministers in het kader van de informele bespreking over China die tijdens de Raad Buitenlandse Zaken is gepland, moeten nadenken over de weigering van China om de uitbreiding van het mandaat van het Wereldforum voor overtollige capaciteit in de staalsector te steunen.
‘De wereldwijde overcapaciteit bedraagt nog steeds 450 miljoen ton of meer – en tweederde daarvan bevindt zich in China. Aangezien overcapaciteit de belangrijkste oorzaak is van de zwakte van de mondiale staalmarkt en van het toenemende aantal banenverlies in de industrie in de EU, is het belangrijker dan ooit dat dit forum bestaat en zijn werk kan doen om de capaciteitsvermindering in de hele wereld te ondersteunen’, besloot Eggert.