Eurometal start studie naar kwartoplaat

Eurometal is een Europese organisatie van staalhandel met 27 aangesloten landen. Voor Nederland is dat de Staalfederatie. Rob Greve, directeur van de Staalfederatie was woensdag aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de studiegroep STSG.

Kwartoplaat

‘Als eerste concrete actie gaat STSG de importstromen van kwartoplaat onderzoeken’, vertelt Greve handsfree in zijn auto op de terugweg van Düsseldorf naar Nederland. ‘Steel Trading’ is het Engelse begrip voor wat ze in het Duits ‘Schreibtischhändler’ noemen. Dit Duitse begrip maakt veel duidelijk’, zegt Greve.

‘Het gaat bij deze staalhandel namelijk om handel die zich via de telefoon afspeelt. ‘Traders’ houden geen voorraad aan, maar kopen staal in en verkopen dat direct door aan een andere partij. Door deze werkwijze krijgt Eurometal geen inzicht in de hoeveelheden staal die via deze ‘Traders’ wordt verhandeld in Europa. Om daar meer zicht in te krijgen is de studiegroep opgericht.’

De STSG begint met een onderzoek naar de Europese importen van kwartoplaat. Als voorbeeld noemt Greve de situatie als er van buiten Europa grote partijen worden aangeboden. In deze situatie liggen er grote voorraden kwartoplaat op de kade en onderweg in schepen bij alle grote Europese havens (Scunthorpe, Antwerpen, Vlissingen, Rotterdam, Ravenna, Bilbao) te wachten op kopers. Over de grootte van deze partijen kwartoplaat is niets bekend, behalve dat ze verhandeld worden door ‘Traders’. Deze importstromen wil de studiegroep in kaart brengen.

Een volgend onderwerp heeft STSG al klaar liggen en dat is een onderzoek naar de ‘Trader’ stromen van warmgewalste coils.

Onbekend staal

In een eerder gesprek dat Vraag en Aanbod had met Rob Greve vertelde hij dat er in Nederland in 2008 zo’n 3,5 miljoen ton staal werd verbruikt. In dat jaar ging 1,2 miljoen ton via de handelaren die zijn aangesloten bij de Staalfederatie Nederland en weten we om welke soorten staal het handelt. ‘Maar’, zegt Greve, ‘van 2,3 miljoen ton weten we eigenlijk niet precies om welk soorten staal het gaat. Deze 2,3 miljoen ton staal betreft drie stromen.’

‘De eerste stroom weten we nu ongeveer, en dat is wapeningsstaal. Daarvan wordt jaarlijks zo’n 600.000 ton staal in Nederland verbruikt. Een tweede stroom is staal dat direct van de producent naar de grote verbruikers als de automotive en grote industriële OEM’ers gaat; de hoeveelheden zijn niet bekend. Blijft over een substantieel deel waarvan we geen statistieken hebben. Een deel daarvan is de handel die mogelijk via de zogeheten ‘Traders’ gaat. Eurometal wil daar natuurlijk meer duidelijkheid in krijgen op Europees niveau en de Staalfederatie op Nederands niveau. En dat is één van de redenen dat nu de STSG is opgericht.’

Eurometal – STSG

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

3 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

3 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

4 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

4 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

4 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

4 dagen ago