Makino bijvoorbeeld. De Japanse fabrikant van precisie freesmachines had de machines dit jaar bewust thuis gelaten, om alle aandacht te kunnen vestigen op STLCam. Dit is een speciaal CAM-systeem, ontwikkeld voor matrijzenbouwers. Bijzonder is dat de software op basis van een puntenwolk het NC-programma genereert voor de freesbewerking. ‘Daardoor kunnen we elke structuur die je wilt, direct frezen, zonder dat we nog ingewikkelde CAM-programma’s moeten maken of moeten vonken of etsen’, legt Masayoshi Unotsu, hoofd van het wereldwijde technisch salesteam van Makino uit.
Bijzonder is dat het berekenen van de NC-codes relatief snel gaat. Binnen een half tot twee uur heb je het complexe programma klaar. Makino heeft deze oplossing ontwikkeld om klanten te helpen het maximale uit de nauwkeurige machines te halen. Essentieel is namelijk dat je over een heel nauwkeurige machine beschikt om in het matrijs nog de details terug te kunnen zien. De V56i van Makino biedt deze nauwkeurigheid. ‘Je kunt deze structuren ook met een laser aanbrengen of in de matrijs vonken, maar daarvoor heb je dan weer een elektrode nodig die je eerst moet frezen. Als je het kunt frezen, is dat de meest efficiënte oplossing’, aldus de Japanner. Op de thuismarkt heeft Makino het systeem al aan de eerste klanten verkocht; in Europa start de uitrol nu.
EuroMold heeft zich altijd al bezig gehouden met rapid prototyping en rapid manufacturing; de laatste jaren is daar rapid manufacturing aan toegevoegd. 3D printen, oftewel additive manufacturing, kreeg deze beurs ruim aandacht. Terecht, want een aantal innovaties duiden erop dat de technologie om laagsgewijs producten op te bouwen daadwerkelijk begint door te brengen in de productie. ‘Met de nieuwe machine van ConceptLaser wordt serieproductie mogelijk’, zegt Frank De Beijer van Landré op de stand van deze Duitse fabrikant van machines voor het lasersmelten van metaal.
Deze fabrikant is onderdeel van de Hofman Innovation Group, een familiebedrijf dat groot is geworden in de stempel- en matrijzenbouw. En daar zoekt men voortdurend naar nieuwe oplossingen. In Frankfurt werd de X line 1000 R getoond, tot nog toe de grootste machine om metalen delen laag voor laag op te bouwen ter wereld. Het bouwvolume bedraagt 630 bij 400 bij 500 mm. Opbouwen gaat snel met de 1 kW laser. Deze machine is ontwikkeld samen met onder andere Fraunhofer ILT en Daimler. ‘Het is overigens niet de eerste die hier onthuld wordt. Ze hebben er al drie verkocht die momenteel al volop draaien bij klanten’, zegt Frank De Beijer. Dat illustreert volgens hem dat deze technologie echt rijp is voor serieproductie, al hoewel daar wel nog een prijskaartje van minimaal anderhalf miljoen euro aanhangt. Bij Landré merkt men dat ook in de Benelux de vraag naar deze technologie toeneemt.
Het team van Freedom of Creation in Amsterdam, recent door 3DSystems overgenomen, had een heuse Cube Shop and Cafe ontworpen (foto hier boven). Koffie kon je er ook krijgen, maar het waren vooral de 20 kleine printers achter de bar die de aandacht trokken. Ofwel kochten bezoekers een fancy hoes voor hun iPhone, gepersonaliseerd, of ze gingen zelf met de Cube, de nieuwe thuisprinter, naar huis. 3DSystems denkt dat dergelijke 3D printbars in de toekomst in winkelstraten gaan opduiken, waar mensen terwijl ze boodschappen doen even hun eigen product laten printen.
De eerstvolgende EuroMold is van 3 tot en met 6 decmber in Frankfurt.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…