Actueel

Europa heeft steeds kleiner aandeel in wereldwijde plasticproductie

Het Europees aandeel in de wereldwijde plasticproductie is fors gedaald: van 22 procent in 2006 naar veertien procent in 2022. Ook wordt een groeiende hoeveelheid plasticafval in Europa verbrand: een toename van vijftien procent sinds 2018.

Tags:

Dit blijkt uit de tweejaarlijkse rapportage ‘Een circulaire economie voor plastics’ van Plastics Europe.

‘Dit maakt Europa steeds meer afhankelijk van import en ondermijnt de slagkracht en vermogen van de industrie om in de transitie te investeren’, aldus Managing Director Drea Berghorst van Plastics Europe Nederland. ‘Uiteindelijk belemmert dit ook de verduurzaming van veel andere sectoren in de Europese maakindustrie en van andere partners in de waardeketen die van plastic afhankelijk zijn.’

Er zijn echter ook positieve cijfers:

  • In Europa neemt het gebruik van gerecycled plastic als grondstof voor nieuw plastic fors toe; met zeventig procent sinds 2018. Plasticproductie in Europa is daarmee voor 13,5 procent circulair.
  • In Nederland wordt 38 procent van het ingezamelde plastic afval gerecycled. Daarmee doen we het met België, Duitsland en Spanje beter dan het Europese gemiddelde van 26,9 procent.
  • Voor het eerst werd in Europa meer plastic afval gerecycled dan dat dit werd verbrand of gestort. Ondanks deze mijlpaal, blijft de hoeveelheid plastic afval die wordt verbrand ook alsmaar groeien. In Nederland groeide de hoeveelheid verbrand plastic afval zelfs met 22 procent in 2022.

Samen werken en gezamenlijk optrekken in fundamenteel andere aanpak

Plastics Europe roept overheden en betrokken partijen in de waardketen op tot meer samenwerking en gezamenlijk optrekken om een plastictransitie in Europa mogelijk te maken. ‘Het Europese plasticsysteem is te groot, complex en onderling verweven om vanuit een enkele schakel te transformeren naar een concurrerend, circulair en netto-nul-systeem. We moeten een radicaal andere manier vinden om elkaar te verstaan, de dialoog te voeren en de samenwerking in de keten te versterken en verdiepen. Om deze samenwerking een boost te geven roepen we de Europese Commissie, maar ook de Nederlandse overheid, dringend op tot het opzetten van een dialoog die de voorwaarden voor een zuivere transitie schept, een gezamenlijke blik op belemmeringen en oplossingen bevordert en een concurrerende circulaire plasticketen in Europa veiligstelt.’

‘Circular Economy for Plastics – A European Analysis’ geeft een uitgebreid overzicht van productie, conversie, consumptie en afvalbeheer van plastics in Europa, inclusief een stand van zaken van productie van plastic uit niet-fossiele grondstoffen door het toepassen van verschillende recyclingtechnologieën. Klik hier om het volledige rapport te bekijken, hier voor de samenvatting en hier voor een infographic met de Nederlandse data.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

20 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

22 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

23 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

24 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

24 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

1 dag ago