Europese Commissie effent pad voor goedkoper eenheidsoctrooi

Het voortsel van 14 december volgt op een verzoek van 12 lidstaten (Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk). Dit mechanisme maakt het voor bepaalde lidstaten mogelijk onmiddellijk verdergaande maatregelen te nemen, terwijl andere lidstaten zich in een later stadium kunnen aansluiten.

Een dergelijk eenheidsoctrooi zal het voor lidstaten die dit wensen mogelijk maken in te stemmen met de invoering van een octrooi dat geldig is voor alle deelnemende landen en dat via één enkele aanvraag kan worden verkregen. En dat is een stuk goedkoper dan de huidige procedure.

Duur en ingewikkeld

‘Een octrooi aanvragen is in Europa een dure en ingewikkelde bedoening, waardoor octrooien slechts beschikbaar zijn voor ondernemingen met diepe zakken’, aldus het met interne markt en diensten belaste Europese Commissielid Michel Barnier.

‘De onaanvaardbare realiteit is dat uitvinders hun octrooi gemiddeld slechts in 5 van de 27 EU-lidstaten aanvragen en beschermen, precies omdat de kosten zo hoog zijn. De Europese uitvinders kunnen zich geen verder uitstel veroorloven. Daarom heeft de Commissie voorgesteld het mogelijk te maken dat bepaalde lidstaten verder gaan in de richting van bescherming door een eenheidsoctrooi. Ik hoop dat alle lidstaten zich na enige tijd bij dit nieuwe systeem zullen aansluiten. In ieder geval zal dit geen discriminatie van ondernemingen meebrengen want alle ondernemingen zullen onder dezelfde voorwaarden een EU-octrooi kunnen aanvragen, ongeacht hun land van oorsprong.’

Het huidige Europese octrooistelsel is bijzonder ingewikkeld en duur, met name ten gevolge van de vertaaleisen. Het Europees Octrooibureau (EOB), een orgaan van de intergouvernementele Octrooiorganisatie dat 38 landen (27 EU-lidstaten + 11 andere Europese landen) verenigt, onderzoekt octrooiaanvragen en is verantwoordelijk voor het verlenen van een Europees octrooi wanneer de toepasselijke voorwaarden zijn vervuld.

Een Europees octrooi dat slechts in 13 landen werd bekrachtigd, kost tot 18.000 euro, waarvan bijna 10.000 euro voor de vertalingen alleen al. Dit heeft een situatie gecreëerd waarin een Europees octrooi tien keer duurder is dan een VS-octrooi, dat gemiddeld 1.850 euro kost. Gezien die hoge kostprijs patenteren het merendeel van de uitvinders hun uitvinding dan ook slechts in een zeer beperkt aantal lidstaten.

Dit voorstel voor een eenheidsoctrooi, moet nog wel, na instemming van het Europees Parlement, bij gekwalificeerde meerderheid worden goedgekeurd door de Raad van Ministers van de EU. In 2011 zal de Commissie gedetailleerde voorstellen, inclusief de vertaalregelingen, indienen voor de tenuitvoerlegging van de nauwere samenwerking met het oog op bescherming door een eenheidsoctrooi.  

Het complete persbericht


Volg hier de ontwikkelingen rondom het Europese octrooi

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

23 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago