Europese machinebouw versterkt wereldwijd zijn handelspositie

Dat blijkt uit een onderzoek naar de concurrentiekracht van de Europese machinebouw (mechanical engineering industry) dat is uitgebracht door de Europese Commissie. ‘De Commissie spreekt van een ‘arbeidsintensieve sector die buitengewoon internationaal succes boekt en dan ook één van de meest lichtende voorbeelden in de economie vormt.’

502 miljard euro

De machinebouw neemt in de EU ruim negen procent van de maakindustrie voor haar rekening. Normaal gesproken vertoont de machinebouw een sterkere productiegroei dan andere maaksectoren. De crisis zorgde echter voor een uitzondering, want toen stortte (ook) de machinesector sterk in.
Volgens de cijfers van de Commissie was de machinebouw in 2010 goed voor een productiewaarde van bijna 502 miljard euro. De toegevoegde waarde komt daarbij uit op 157 miljard. De machinebouwers bieden in de hele EU werk aan zo’n drie miljoen mensen, waarbij die werkgelegenheid in de periode 2008-2010 wel met gemiddeld vijf procent per jaar is gekrompen.De complete maakindustrie biedt in de EU werkgelegenheid aan 30 miljoen mensen.

Positieve handelsbalans

De machinebouw kan jaarlijks voor zo’n 200 miljard naar buiten de EU exporteren. Daar staat een invoer van ruim 80 miljard tegenover, zodat sprake is van een sterk positieve handelsbalans.
De grootste afnemers zijn de VS maar ook China die beide voor rond de 28 miljard aan Europese machines kopen. Verder gaat voor ruim 17 miljard naar landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en nog eens ruim 14 miljard naar Rusland.


De Europese Commissie signaleert echter dat de arbeidsproductiviteit in de machinesector sterk achterblijft bij die in de VS en Japan, tot nu toe de grootste concurrenten op het wereldtoneel. Alleen Duitsland komt iets in de buurt, maar de gemiddelde arbeidsproductiviteit van 70.000 euro per werknemer daar ligt nog altijd 20 procent onder het niveau in de VS. Vooral de nieuwere EU-landen hebben bovendien te kampen met de sterk groeiende concurrentie uit China. De Commissie denkt daarbij ‘dat innovatie de sleutel voor succes zal zijn’. Brussel is al met al optimistisch over de toekomst van de machinebouw en voorspelt dat de totale productie in de sector bijna zal verdubbelen naar 928 miljard in 2025.

Het onderzoek naar concurrentiekracht Europese machinebouw – mechanical engineering industry

Ruud Peijs

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

12 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

14 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

15 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

15 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

16 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

16 uur ago