Europese staalbazen vragen EU om eerlijke staalmarkt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

58 eindbazen van Europese staalbedrijven, waaronder Hans Fischer van Tata Steel roepen in een open brief de EU-regeringsleiders op hun belangen nadrukkelijk mee te wegen bij de te nemen beslissingen. Hiermee lopen ze vooruit op de bijeenkomst van de Europese Raad op 20 en 21 oktober waarin de Europese regeringsleiders spreken over de voornaamste dossiers voor wat betreft de mondiale staalhandel.

Volgens de NOS zouden de banen van 320 duizend staalarbeiders op het spel staan. ‘De afgelopen jaren zijn al tienduizenden banen verdwenen in de Europese staalindustrie. Door overproductie zijn de prijzen fors omlaag gegaan.’ 

Voor de Europese staalindustrie liggen hier hele grote belangen. Een verbetering van het handelsbelemmerend instrumentarium en het voorkomen dat China de zogenaamde status van markteconomie krijgt (zolang het land niet voldoet aan de vijf gestelde criteria), zijn nodig om de staalindustrie in Europa en Nederland concurrerend te kunnen houden. Op de bijeenkomst van de Europese Raad op 20-21 oktober worden beslissingen genomen die zouden kunnen bijdragen aan het behoud van een innovatieve, duurzame en wereldwijd concurrerende staalindustrie in Europa. Het maken van de juiste keuzes moeten ervoor zorgen dat de Europese staalindustrie bloeit, investeringen worden gedaan om de banen in onze sector te behouden.

De 58 eindbazen, tevens lid van de koepelorganisatie voor de Europese staalindustrie Eurofer vragen de EU om steun op de volgende problemen die van groot belang zijn voor onze industrie:

  • China markteconomie: de status van markteconomie van China afstemmen met de VS. Een herziene EU anti-dumping verordening die de vijf markteconomie-criteria van de EU omvat. (…) Wij geloven dat anti-dumpingmaatregelen methode van de EU moet worden afgestemd op de niet-standaard methodologie zoals door de Amerikanen wordt toegepast.
  • Handelsbelemmeringen: Effectiever, sneller maatregelen nemen voor het herstel van eerlijke handel. EU handelsbelemmerende instrumenten zijn traag te implementeren. Bovendien is de effectiviteit van de anti-dumpingmaatregelen als instrument onzeker. De importheffingen bedragen vaak minder dan een tiende van de Amerikaanse maatregelen.
  • Handel in emissies (Emissions Trading System = ETS): Het Europese emissiehandelssysteem is de grootste en meest ambitieuze koolstofmarkt in de wereld. De Europese staalindustrie werkt er hard om koolstofarme technologieën te ontwikkelen. De staalbonzen vragen echter om hervormde eerlijke en haalbare emissiehandel. ‘De voorgestelde EU-ETS na het jaar 2020 leidt tot kosten voor de Europese staalproducenten, die niet door onze mondiale concurrenten hoeven te worden gedragen. Dit is een bedreiging voor de werkgelegenheid en investeringen in Europese staalindustrie. We hebben behoefte aan een gewijzigde EU-ETS die uitgaat van hoe staal wordt gemaakt, niet waar het is gemaakt.’

De 58 eindbazen vertrouwen erop dat met deze open brief de EU rekening houdt met de belangen van de Europese staalindustrie en zij hiermee bijdragen aan de overgang naar een concurrerende, koolstofarme Europese staaleconomie.


De open brief