Europese staalfabrieken houden staalprijzen hoog

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Europese fabrieken houden zich strak aan het prijsregime wat men voor Q2 voor ogen had. Langere levertijden, een goede vraag en weinig hinder van lage importprijzen zijn de argumenten om de prijzen hoog te houden zo niet te verhogen. Marktprijzen voor warmgewalste coils liggen tussen 570-590 euro per ton.

Dit schrijft Noviostaal in zijn Staaljournaal van april 2018. Volgens de Wijcense staalleverancier zijn er toch zijn er factoren, die verschillende afnemers er nog van weerhouden deze hoge prijzen te betalen. Op de eerste plaats is het vermoeden er, dat voorraden bij de grote verbruikers en service centers op redelijk hoog peil lijken te zijn. Dan is er ook nog het dreigende handelsconflict tussen China en de VS. Ook is het nog onzeker hoe de onderhandelingen tussen de EU en de VS over de door President Trump voorgestelde importheffingen zullen gaan aflopen. Daar moet vóór 1 mei a.s. een akkoord voor worden bereikt. Daarnaast bestaat er grote onduidelijkheid over de toekomstige samenstelling van de Europese staalindustrie.

Fusies

De fusie van ThyssenKrupp Steel Europe met Tata Steel lijkt definitief te zijn, alhoewel de Duitse vakbond onlangs nieuwe bezwaren gemaakt heeft vanwege de mogelijke uitzonderingspositie van Tata IJmuiden in de nieuwe setting.
ArcelorMittal lijkt vastbesloten te zijn het Italiaanse ILVA over te nemen. Onder druk van de EU-Commissie, dat vreest dat Arcelor Mittal door die overname een te dominante positie gaat krijgen, is zij bereid meerdere fabrieken binnen de EU te verkopen. De voorstellen hiervoor treffen vooral landen in Oost-Europa. Lansen als Roemenië en Tsjechië hebben op die plannen overigens negatief gereageerd, bang als men is voor verlies van werkgelegenheid. Het afstoten van die fabrieken door Arcelor Mittal echter juist een uitnodiging zijn voor staalmakers uit andere werelddelen, zoals Aziatische, om de EU als producent binnen te gaan. Met andere woorden: er komen wellicht nieuwe namen bij, dus meer concurrentie op de EU-markt waarvan de afnemers kunnen profiteren. De besluiten over de overname van ILVA door Arcelor Mittal en de fusie van ThyssenKrupp Steel Europe met Tata Steel worden nog deze lente verwacht. Die onzekerheden c.q. onduidelijkheden in combinatie met hoge prijzen hebben er toe geleid, dat – zoals wij van diverse fabrieken vernamen- nieuwe aankopen erg terughoudend worden gedaan.

Geen wezenlijke prijsverandering

Desondanks gelooft Noviostaal niet dat er een wezenlijke prijsverandering op komst is en dat er daarom binnenkort weer nieuwe bestellingen geplaatst gaan worden, om voorraden aan te vullen. Onlangs heeft de World Steel Association (WSA) cijfers gepubliceerd over de verwachte groei van de vraag naar staal in 2018 en komende jaren. Voor Europa voorspelt de WSA in 2018 een stijging van 2 procent en voor Noord-Amerika 3 procent. Voor China echter wordt een nulgroei gemeld en voor 2019 zelfs een daling van 2 procent naar 722 miljoen ton. Dat betekent dat China met een nog forsere overcapaciteit van haar ruwstaalproductie te maken krijgt. Maar de Chinese regering heeft ook aangekondigd meer fabrieken te gaan sluiten en zogenaamde spookbedrijven, bedrijven die officieel niet bestaan, maar intussen wel staal produceren en verkopen, te gaan elimineren.


Noviostaal geeft per 19 april 2018 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: € 570-590
  • Koudgewalste coils: 645-660
  • Sendzimir verz. coils: 685-700
  • Kwartoplaat: 605-625

In april 2018 zijn de prijzen over het algemeen gestegen vergeleken met de vorige maand. De prijsverschillen lopen uiteen van 0 tot +10 € per ton vergeleken met de staalprijzen van maart 2018