Dit is wat we opmaken uit de Industriële Metalen Monitor mei 2016 van ABN AMRO Economisch Bureau. Macro-economisch is het beeld verbeterd in China, maar de risico’s zijn niet verdwenen. In ieder geval zijn de zorgen ietwat afgenomen en dat vertaalt zich in een verbetering van het sentiment. De economie van de VS maakt een pas op de plaats in het eerste kwartaal. In de eurozone is het niet heel veel beter. Veel indices blijven erop wijzen dat het economisch herstel dit jaar slechts gematigd zal zijn. Ondertussen zijn de economische problemen in Latijns-Amerika nog niet voorbij en laten vooral Brazilië en Argentinië stevige vertragingen van de groei zien.
Op de basismetaalmarkt laat vooral de zinkprijs sterke verbeteringen zien. China importeerde meer geraffineerd zink gedurende K1 (mede door minder aanbod van zinkertsen) en dat was voldoende reden voor een prijstoename. De prijstoename van aluminium lijkt vooral speculatief gedreven, want de eindvraag laat nog geen echt herstel zien. De nikkel- en koperprijzen laten sinds 1 januari een kleine toename zien. Beide markten hebben nog te kampen met weinig vertrouwen in de vraag en de industriële activiteit in China stelt nog teleur. Daarbij komt dat een sterkere dollar de basismetaalmarkten ook parten speelt.
Sinds de start van 2016 zit de koperprijs in een licht opwaartse trend met onderweg diepe dalen en enkele pieken. Dit kan erop duiden dat het sentiment over de Chinese economie aan het verbeteren is. China is de veelgebruiker van koper en de trend in de koperprijs is daar een reflectie van. Koper heeft een direct verband met de economische bedrijvigheid, aangezien koper in relatief veel sectoren van een economie terugkomt, meer dan andere basismetalen. Koper wordt in China veel gebruikt voor uitbreidingen van het elektriciteitsnet en de investeringen in deze sector zijn
dit jaar al met 36 procent op jaarbasis toegenomen. De koperprijs staat echter ook onder invloed van bewegingen in de olieprijs en de dollar. Maar speculatie van investeerders speelt eveneens een sterke rol. Dit kan de beweeglijkheid van de koperprijs sterk beïnvloeden, zonder dat vanuit fundamenteel perspectief een aanleiding is voor prijsbewegingen.
Ondanks dat de vooruitzichten voor de vraag naar aluminium wereldwijd positief zijn – met een verwachte gemiddelde groei van 5,2 procent in 2016 – zal de prijs voor aluminium dit jaar geen significante opwaartse beweging laten zien. Daarvoor heeft de aluminiummarkt nog teveel negatieve elementen te verwerken. Zo zal de productie van aluminium met 5,6 procent groeien in 2016 en zijn de voorraden in LME opslaghuizen nog steeds relatief hoog. Kortom, er is nog voldoende aluminium op de markt en dat werkt negatief door in de prijs. Bovendien zien we nog weinig echte discipline onder producenten in China en bieden de huidige prijsniveaus geen prikkel voor inefficiënte producenten om de productie te staken. Daarmee blijft ook de Chinese export van aluminium hoog. De verwachting is dat het overaanbod in China dit jaar verder zal toenemen en hierdoor ligt een eventuele marktevenwicht nog ver weg.
De staalmarkt in Europa liet een afwachtende houding zien en reageerde conservatief op het verbeterde sentiment op de mondiale staalmarkt sinds eind januari 2016. De prijzen in Europa namen aanvankelijk relatief licht toe.
De gematigde vraag naar staal in Europa, het hoge aanbod en de import van goedkoop Chinees staal hield de prijzen in hun greep. Maar toen de Europese Commissie importheffingen aankondigde, namen ook de Europese staalprijzen sterker toe. De prijzen zijn in Zuid- en Noord-Europa met gemiddeld 36 procent gestegen sinds 1 januari 2016. Maar ook hier ontbreken echte fundamentele drivers om de prijsstijging te bestendigen en heeft het positieve sentiment de overhand. Veel schrootprijzen stegen ook weer, maar de mate waarin is sterk afhankelijk van het type schroot, het aanbod en de kwaliteit daarvan. De schrootprijs steeg gedurende het eerste kwartaal van 2016 en volgt daarmee in grote lijnen de trends op de markt voor ruw staal. Maar ook deze markt heeft nog steeds last van overaanbod.
De trends op de mondiale markt voor ruw staal worden gedomineerd door China. China kondigde ambitieuze plannen aan om de eigen staalsector te hervormen en overbodige capaciteit te verminderen. Dat stuwde een golf van optimisme door de staalsector en de prijzen namen mondiaal een vlucht. Maar bij de sterke opleving van de prijzen is er voor de inefficiëntere staalfabrieken – die op de nominatie stonden om weggesaneerd te worden – weinig impuls om de productie (voorgoed) te staken. Het hielp niet om het probleem van overcapaciteit op te lossen. In maart nam de productie in China weer met 2 procent op jaarbasis toe, na maanden van productiedalingen.
Ook de export van ruw staal laat weer een flinke groei zien. En met de sterke groei van de import van materialen voor het maken van staal, lijkt het er niet op dat veel producenten van plan zijn om voldoende producenten discipline te tonen en de capaciteit terug te dringen.
ABN AMRO denkt dat prijzen een correctie zullen laten zien aan het einde van het tweede kwartaal.
ABN AMRO – Industriele Metalen Monitor-mei 2016 (onder embargo tm 13 mei 2016 06.00). |
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…