Actueel

Eurozone geeft impuls aan orders Duitse machinebouw-industrie

In het tweede kwartaal van 2023 ontving de Duitse machinebouw-industrie nominaal drie procent minder orders dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitslands daalden met elf procent, terwijl de buitenlandse orders met één procent stegen.

Tags:

Het niveau van de orders daalde in de eerste helft van het jaar in totaal met zeven procent. De binnenlandse orders waren vijftien procent lager dan vorig jaar, terwijl de orders uit het buitenland met vier procent daalden. In reële termen betekent dit een daling van dertien procent.

‘Aan het eind van het tweede kwartaal was er opnieuw een verrassende toename van het aantal orders, vergelijkbaar met maart,’ meldt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers). De belangrijkste impuls kwam in het tweede kwartaal uit de eurolanden. De toename van het aantal orders aan het eind van het tweede kwartaal gold zowel voor verspanings- als vormmachines. ‘We weten natuurlijk uit ervaring dat het resultaat van één maand geen ommekeer betekent,’ vervolgt Schäfer. De schommelingen waren eerder toe te schrijven aan projectactiviteiten, met name aan omvormingstechnologie.

Daarnaast zorgen orders uit groeisectoren zoals e-mobiliteit, windenergie, lucht- en ruimtevaart en defensie voor een stijging van de orderontvangsten. De conventionele machinebusiness was daarentegen iets zwakker, omdat kleine en middelgrote klanten onzeker zijn en investeringen uitstellen. De aankoop van machines met kredietfinanciering wordt ook moeilijker door de stijging van de rentevoeten.

De omzet bleef stabiel op een hoog niveau. Nominaal groeide hij met 21 procent in de eerste helft van het jaar en reëel met dertien procent. De bezettingsgraad steeg in juli van dit jaar weer licht, van 88,3 naar 90,5 procent.

Het orderboek daalt relatief langzaam. ‘Daarom blijft de VDW prognose van tien procent productiegroei in het lopende jaar geldig,’ concludeert Schäfer. Buitenlandse markten blijven de belangrijkste drijvende kracht en Azië is de enige regio met een positieve balans.

Tags:
De redactie

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

5 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

5 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

6 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

7 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

9 uur ago