Verwachtingen van ondernemers over de binnenlandse orderpositie zijn iets positiever geworden dan het vorige kwartaal, maar daar tegenover staat een minder groot optimisme over de export. Toch blijft export van groot belang voor het mkb-metaal: 70 procent van de bedrijven exporteert direct of indirect. Dit laat de Economische Barometer Q3 van Koninklijke Metaalunie zien.
Bijna alle ontwikkelingen die worden gevolgd, laten stabilisatie zien. Een echt stijgende lijn is nog niet gevonden, er zijn slechts enkele lichtpunten te ontdekken. De werkgelegenheid in de metaalsector kreeg het vorige kwartaal een flinke deuk. Dit zette niet door. Ook blijft de binnenlandse markt moeilijk. Toch zijn er ook hier lichtpuntjes. Bij veel bouwgerelateerde bedrijven is de orderportefeuille toegenomen en verwachten ondernemers dat de binnenlandse orderpositie voor Q4 weer beter wordt. Positief is ook dat de gemiddelde ordervoorraad in weken op rij voor het vierde kwartaal geleidelijk is toegenomen van 7,3 weken een jaar geleden naar 9,5 weken nu.
De prijzen staan wel al lange tijd onder druk. Dit is nadelig voor de winstgevendheid van de bedrijven. Export ontwikkelt zich doorlopend substantieel beter dan de binnenlandse markt. Het verschil is in het derde kwartaal wel wat kleiner geworden. Duitsland blijft de grootste exportbestemming op de voet gevolgd door België. Meer dan de helft van de bedrijven verkoopt een deel van haar producten zelf in het buitenland, 17 procent doet dat via zijn Nederlandse klanten.