De productie nam voor de twintigste achtereenvolgende maand toe, deze maand minder dan in november, maar nog steeds aanzienlijk. Het aantal nieuwe orders steeg ook minder dan vorige maand. De stijging van de exportorders daarentegen was fors, groter dan de vorige maand en de grootste sinds februari.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de twaalfde maand op rij. De werkgelegenheid was in december opnieuw groter en groeide in het hoogste tempo in dertien maanden.
De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten was in december wederom groter, maar groeide in het laagste tempo sinds september. De voorraad ingekochte materialen daalde voor de achtste maand op rij. De levertijden werden opnieuw langer en dit was de grootste verslechtering sinds maart.
De inkoopkosten daalden voor de vierde opeenvolgende maand en wel in de sterkste mate sinds juli 2013. De verkoopprijzen waren voor de vijfde maand op rij lager.
Volgens prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven hebben de effecten van de lagere olieprijzen een positieve invloed op de Nederlandse industrie, die nu 20 maanden op rij een onverminderde groei laat zien. De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) registreerde over december een waarde van 53,5. Weliswaar lager dan die van november (54,6), maar toch aanzienlijk hoger dan de kritische waarde van 50 (een waarde >50,0 duidt op toeneming van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van voorgaande maand).
De exportindex nam toe tot een recordwaarde van 58,2. En ook de binnenlandse afzet liet een sterke toeneming zien (54,7). Niettemin was deze waarde iets lager dan vorige maand. Oorzaken van deze goede cijfers zijn de sterk lagere inkoopprijzen voor olie en alle aan olie gerelateerde producten. Daarnaast zorgde de zwakkere euro voor toeneming van de export naar Amerika. Tezamen zorgen export en toenemende binnenlandse afzet voor stijgende productievolumes.
Vertalen deze goede cijfers zich nu ook in toenemende werkgelegenheid? Dat is nu inderdaad het geval want de werkgelegenheidsindex kwam uit op 52,1. Het lijkt erop dat bedrijven hun flexibele schil voldoende hebben ingericht. En nu vacatures met vast personeel aan het invullen zijn. We gaan dus met een goed bericht het oude jaar uit en het nieuwe jaar in.
Een minpunt volgens Van Weele zijn levertijden, die nog steeds sterk oplopen. ‘Bedrijven leveren nauwelijks nog uit voorraad. Dit gebrek aan flexibiliteit kan bedrijven op breken. Om deze redenen verwacht ik dat veel bedrijven tot uitbreiding van hun capaciteit zullen overgaan. Dat zal de komende maanden tot aanvullende investeringen gaan leiden. Het perspectief voor 2015 ziet er goed uit’, besluit de hoogleraar.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…