Extra innovatie in mkb: budget van 22 miljoen euro

‘Het is lente in high-tech land’, zo liet voorzitter Amandus Lundqvist van Holland High Tech een optimistisch geluid horen tijdens het begin van het evenement. De voorman is gelukkig met het feit dat het topsectorenbeleid wordt voortgezet door het huidige Kabinet. ‘Met high-tech kunnen we het verschil maken in Nederland. Belangrijkste doel binnen Holland High Tech is dan ook een verdubbeling van de export, tot 77 miljard euro in 2020. Dat is onze ambitie.’ De voortzetting betekent financiële impulsen als 275 miljoen via NWO voor programmatisch onderzoek topsectoren, 150 miljoen extra voor fundamenteel onderzoek en 110 miljoen extra voor TKI-toeslag (onder andere co-financiering Horizon 2020). Maar ook financiële ombuigingen als 160 miljoen (2015) voor fiscale regeling (WBSO, RDA en Innovatiebox).

Vanuit de zaal in Utrecht kwam terecht de vraag of het mkb de weg wel kan vinden naar deze regelingen. Lundqvist: ‘Voor het mkb is het niet altijd makkelijk om mee te doen, dat ontken ik niet. Gelukkig blijkt dat het mkb wél goed aansluit. Er zijn natuurlijk verschillende smaken mkb, van zeer innovatieve tot minder innovatieve bedrijven.’ In dit kader wordt het vanuit Holland High Tech gestart met een mkb-loket, waarvan de uitvoering bij Syntens ligt. Daarnaast start vanaf 15 mei de nieuwe MIT-regeling (Mkb Innovatiestimulering in de Topsectoren).

MIT-regeling

Dit jaar komt via deze regeling 4 miljoen euro beschikbaar om innovatie in het mkb binnen de topsector HTSM extra te bevorderen. Lundqvist, eveneens boegbeeld van het topteam HTSM: ‘De weg naar nieuwe kennis en nieuwe samenwerkingspartners is voor mkb-bedrijven vaak lastig te vinden. Binnen de topsector HTSM zijn veel mkb-bedrijven al goed aangesloten. Door deze nieuwe regeling kunnen nog meer innovatieve bedrijven worden ondersteund.’

Het mkb-bedrijfsleven is cruciaal voor innovatie en voor de versterking van de economie. Voor deze bedrijven binnen de hightechsector worden drie instrumenten beschikbaar gesteld: de kennisvouchers, de R&D-samenwerkingsprojecten en netwerkactiviteiten. Met de inzet van deze drie instrumenten wil de topsector ervoor zorgen dat innovatieve bedrijven nog beter kunnen aansluiten op de innovatieagenda en in het bijzonder op de zestien roadmaps van de topsector HTSM. Daarnaast moet met de inzet van de kennisvouchers de drempel naar samenwerking met kennisinstellingen worden verlaagd, zodat bedrijven makkelijker van die kennis gebruik kunnen maken. Ook wordt samenwerking gestimuleerd. Uiteindelijk draait het allemaal om een groter bereik en betrokkenheid van innovatieve mkb-bedrijven.

Innovatiekampioen

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Om als exporteur aantrekkelijk te blijven, moet je innovatiekampioen zijn. Innoveren doe je niet alleen. Het is daarom cruciaal dat de overheid extra middelen inzet om het innovatieve mkb daarbij te ondersteunen. De toekomst moet uitwijzen of het budget van 22 miljoen euro voldoende is, maar dit is in elk geval een concrete stap.’

De redactie

Recent Posts

Metavak & Welding Week: Kwaliteit boven kwantiteit

De Nederlandse economie heeft wel eens betere tijden gekend, maar daar was op de Metavak…

16 uur ago

Baykal Nederland en Second Owner zij aan zij op Metavak beurs

Baykal Nederland, onderdeel van Second Owner, is sinds een jaar de verdeler van de Turkse…

20 uur ago

Lastafelshop neemt robot in gebruik

Lastafelshop, dat sinds 2017 een sterke groei doormaakte, heeft recent een lasrobot in gebruik genomen…

20 uur ago

VDL mag ruim 150 elektrische bussen leveren aan Arriva

Personenvervoerder Arriva heeft 157 nieuwe elektrische bussen besteld bij VDL Bus & Coach, de divisie…

21 uur ago

USA in a day moet succes op de Amerikaanse markt brengen

Ongeacht de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijft de Verenigde Staten een belangrijke handelspartner…

2 dagen ago