Ook het totale aantal bedrijven dat bankroet ging, blijft toenemen. In totaal gingen in de eerste vier maanden van dit jaar 4068 bedrijven failliet. Dat is een groei met 20 procent ten opzichte van de eerste vier maanden van 2011.
De bouw stak daar met een stijging van 37 procent tot 676 faillissementen flink bovenuit. In april gingen binnen deze sector maar liefst 180 bedrijven over de kop. Dat is een toename van 78 procent ten opzichte van april 2011 en een dieptepunt in de afgelopen twee jaar. In 2011 leek de bouw zich nog enigszins te herstellen; 494 bedrijven legden het loodje tegen 568 in 2010.
Volgens Bouwend Nederland houdt de faillissementsgolf vooral verband met de lange duur van de crisis. ‘In de bouw heb je veel familiebedrijven. Die kunnen het lang uitzingen met eigen kapitaal. Maar als de orders telkens uitblijven, houdt het een keer op. Bij banken hoeven ze momenteel ook niet aan te kloppen’, weet woordvoerder Pim Nusselder van de branchevereniging.
Binnen de bouw wordt fel geconcurreerd op de prijs. Dat gaat ten koste van de winstmarges. Die zijn flinterdun, dikwijls wordt zelfs geld toegelegd. Vooral de woning- en de utiliteitsbouw gaan hieronder gebukt. Mede door veel achterstallig onderhoud ontspringen met name de grotere aannemers in de weg- en waterbouw vooralsnog de dans.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…