Faillissementen in Nederland dalen licht, maar onzekerheid blijft

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het aantal faillissementen in Nederland daalt in 2025 naar verwachting met twee procent. Daarmee komt een voorlopig einde aan de forse toename die vorig jaar nog werd gemeten. Kredietverzekeraar Atradius schrijft de afname toe aan stabielere economische omstandigheden, zoals een lagere inflatie en een voorzichtige versoepeling van het monetaire beleid.

Toch blijven de vooruitzichten onzeker: in 2026 wordt alweer een stijging van acht procent verwacht, mede door mogelijke handelsbelemmeringen vanuit de Verenigde Staten.

Herstel na forse stijging

In 2024 nam het aantal faillissementen in Nederland nog met 29 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee keerde het faillissementsniveau terug naar het niveau van vóór de coronacrisis. Bedrijven kregen dat jaar te maken met hoge kosten, stijgende rentelasten en het aflossen van opgebouwde coronaschulden. Voor 2025 verwacht Atradius dat deze druk enigszins afneemt door een combinatie van gematigder inflatie en een soepeler monetair beleid.

Wel waarschuwt de kredietverzekeraar voor de impact van internationale ontwikkelingen. Als open economie is Nederland gevoelig voor invoertarieven uit het buitenland. In 2026 kan dit volgens Atradius leiden tot een nieuwe stijging van het aantal faillissementen.

Internationale verschillen

Wereldwijd steeg het aantal faillissementen in 2024 met negentien procent. In veel landen, zoals Australië, Ierland en Canada, moesten bedrijven dat jaar beginnen met het aflossen van de coronasteun die eerder was verstrekt. Volgens Atradius zal die trend in 2025 stabiliseren, gevolgd door een lichte daling van vijf procent in 2026.

De situatie in Europa volgt een vergelijkbaar patroon. Na een stijging in 2024 wordt voor dit jaar een beperkte toename verwacht, waarna in 2026 een daling van zes procent op de agenda staat. Duitsland en Frankrijk laten naar verwachting zelfs een sterkere afname zien: respectievelijk zestien en veertien procent.

In het Verenigd Koninkrijk ligt het faillissementsniveau nog altijd zo’n veertig procent boven het niveau van 2019. Ook daar volgt dit jaar vermoedelijk nog een lichte stijging, met pas in 2026 een stabilisatie.

De scherpste daling wordt verwacht in Zuidoost-Azië. Japan en Zuid-Korea kenden in 2024 nog een recordaantal faillissementen, veroorzaakt door economische tegenwind en personeelstekorten. In 2026 zou daar juist een stevige correctie optreden.

Handelsoorlog als risicofactor

Hoewel het basisscenario van Atradius uitgaat van geleidelijk herstel, bestaat er grote onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid. ‘Hoewel de vooruitzichten wereldwijd lijken te verbeteren, is er veel onzekerheid over een escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten’, zegt Theo Smid, senior econoom bij Atradius. ‘In zo’n neerwaarts scenario zijn de vooruitzichten slechter dan nu wordt verwacht.’

Bij verdere escalatie van de handelsoorlog zouden faillissementen wereldwijd niet dalen, maar juist toenemen: met zes procent in 2025 en vijf procent in 2026. In Nederland zou de impact dan nog groter zijn, met een verwachte stijging van drie procent dit jaar en maar liefst 21 procent in 2026.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *