Faillissementen: Nederland scoort slechts van Eurozone

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De laatste cijfers uit het Global Insolvency Report schetsen een somber beeld van de wereldwijde economie. Het aantal faillissementen zal naar verwachting in 2024 met elf procent toenemen, een nog sterkere stijging dan eerder werd voorspeld. In 2025 volgt een verdere toename van twee procent, voordat de situatie zich in 2026 stabiliseert. Deze ontwikkelingen worden toegeschreven aan een combinatie van factoren, zoals aanhoudende geopolitieke spanningen, trage vraag en ongelijke financieringsvoorwaarden.

Opvallend is dat meer dan de helft van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) in 2024 te maken krijgt met dubbele cijfers in faillissementsstijgingen. Voor Europa en Noord-Amerika voorspelt het rapport dat in 2025 mogelijk meer dan 1,6 miljoen banen verloren gaan door faillissementen.

Voor Nederland ziet de situatie er nog zorgwekkender uit. We blijven ook in de komende jaren koploper in de Eurozone als het gaat om het aantal faillissementen. Waar eerdere voorspellingen uit februari nog uitgingen van een stijging van 31 procent, is dit bijgesteld naar 35 procent. Ondanks een lichte daling in 2025 en 2026 (-2 procent en -1 procent), is dit de laagste daling binnen de Eurozone.

Nederlandse economie

Johan Geeroms, Directeur Risk Underwriting Benelux, benadrukt dat de stijging van faillissementen in Nederland niet op zichzelf staat. Hij wijst op verschillende negatieve economische factoren, zoals de aanhoudende malaise in Duitsland, stijgende loonkosten, dalende arbeidsproductiviteit, krapte op het elektriciteitsnet en een afname van innovatiekracht. Daarnaast daalde Nederland op de World Competitiveness Ranking van de vijfde naar de negende plaats, de grootste daling in Europa. ‘De matige faillissementscijfers staan niet op zichzelf,’ zegt Geeroms. ‘Nederland presteert steeds slechter op meerdere economische fronten.’

Wereldwijde vooruitzichten

De wereldwijde economische vooruitzichten laten ook een verslechtering zien. Waar in februari nog werd uitgegaan van een stijging van negen procent in 2024, is dit nu bijgesteld naar elf procent. Deze trend zet zich naar verwachting voort in 2025 met een stijging van twee procent. Vooral de bouw, retail en dienstensectoren worden hard geraakt, met een toenemend aantal grote faillissementen. Deze ontwikkeling vormt een bedreiging voor miljoenen banen, vooral in Europa en Noord-Amerika.

In de Verenigde Staten wordt in 2025 een stijging van twaalf procent verwacht, gevolgd door een lichte daling in 2026. Duitsland zal een vergelijkbaar patroon volgen met een stijging van vier procent in 2025 en een daling van vier procent in 2026. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal het aantal faillissementen vanaf 2025 licht afnemen, terwijl Italië een aanhoudende stijging zal zien.

Lagere rente

Hoewel de verwachte verlaging van de rente mogelijk enige verlichting biedt voor bedrijven, zal dit volgens de experts geen wondermiddel zijn. Lagere rentetarieven kunnen de leenkosten verlagen en de cashflow verbeteren, maar ze zullen de fundamentele financiële uitdagingen niet volledig oplossen.

Maxime Lemerle, Lead Analyst for Insolvency Research bij Allianz Trade, merkt op: ‘Hoewel bedrijven zich hebben aangepast aan hoge rentes en hun schulden hebben verminderd, zal een rentecyclus van -2 procentpunten tegen september 2025 slechts een beperkte impact hebben op de algemene faillissementstrend.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *