Categories: ActueelPlaatbewerking

Fanuc stapt in lasersnijmarkt

Fanuc vliegt de laserbusiness vanuit een andere hoek aan. De klanten zijn de machinebouwers, net als bij de cnc-machines waarvoor het concern de besturingen en de aandrijftechnologie bouwt. Nu voegt men daar nog een eigen laserbron aan toe. Fanuc lanceerde op de EMO meteen een complete lijn fiberlaserbronnen. Van de kleinste FF 1000i met een 1 kW laserbron aan boord tot en met het FF 3000i model A, de meest krachtige met een 3 kW bron; ze zijn direct leverbaar. De zwaardere modellen volgen later. De lijn loopt gelijk op met de CO2-lasers die Fanuc al enige tijd bouwt. Men wil de plaatbewerkers een echt alternatief bieden, nadat eerder dit jaar de 3 kW CO2-laser nieuw op de markt is gekomen.
Bijzonder is, aldus Michael Kuhn die bij Fanuc Europe verantwoordelijk is voor de ondersteuning op het gebied van lasertechnologie, dat de CO2- en fiberlasermachines vrijwel identiek zijn, op de laserbron en het optiek na. Ook de besturing van de machine, in beide gevallen de 30i-LB of 31i-LB, is afhankelijk van de laserbron die de klant kiest. In het portaal waaraan de snijkop is bevestigd, gebruikt Fanuc lineaire motoren en direct drives om maximaal gebruik te kunnen maken van de hoge snelheid waarmee de fiberlaser vooral in dunne plaat snijdt. Volgens Kuhn is zelfs de overstap van het programmeren van een freesmachine naar een lasersnijmachine relatief eenvoudig, omdat de besturing dezelfde basis heeft. Het verschil tussen de beide besturingsversies zit in het maximaal aantal aan te sturen assen. Bij de 30i-LB zijn er dat maximaal 32, waarvan 24 simultaan. Voor de verbinding naar de laser valt Fanuc terug op de eigen high-speed seriële servobus (FSSB).

Hogere snelheid

Fanuc zegt dat de combinatie met de eigen besturing en snelle servobus er voor zorgt dat de snelheid van de machine hoog ligt en tegelijkertijd hoge snijkwaliteit wordt bereikt. Bij het snijden van een hoek worden bijvoorbeeld snelheid en laservermogen gelijktijdig door de besturing geregeld. Dat gebeurt zodanig dat automatisch altijd de beste combinatie wordt gekozen voor snelheid en laservermogen. Het positioneren van de laserstraal kan tot op micrometer nauwkeurigheid.

Laserpuls

Een bijzonderheid bij Fanuc is dat de vorm van de laserpuls veranderd kan worden via de besturing van de machine. De operator kan dat zelf regelen. Dat leidt tot een betere snijkant. Fanuc is de enige die dit in de standaardbesturing voor de fiberlaser integreert en hoopt daarmee machinebouwers over de streep te trekken om voor de Japanse technologie te kiezen. Een tweede argument hiervoor is dat een eventuele robot aan de machine direct vanuit de cnc-besturing aangestuurd kan worden. Deze heeft geen aparte besturing meer nodig bij Fanuc.

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

21 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago