Fieldlab Smart Welding Factory geopend

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Na het predikaat Fieldlab vorig jaar september heeft Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie deze week op 13 februari officieel het Fieldlab Smart Welding Factory (SWF) geopend. ‘Met behulp van onderzoek en ontwikkeling willen we komen tot enkelstuksproductie zonder afkeur met lasrobots’, vertelt Ard Hofmeijer, projectdirecteur van het Fieldlab Smart Welding Factory.

Het is in dit project niet het doel om alleen en uitsluitend naar het opzichzelfstaande proces te kijken. Het robotlassen moet een wezenlijk onderdeel van de gehele procesketen en gedigitaliseerde systemen van bedrijven zoals bijvoorbeeld CAD en ERP. Samengevat is het ons doel bedrijven te helpen met hun digitale transitie. ‘Dat betekent het ontwikkelen van software, systemen en processen. Dat doe ik uiteraard niet alleen. We werken in het Fieldlab met een team van zes R&D en ICT engineers met Jeroen Wevers als projectleider’, zegt Hofmeijer.

 

ROC van Twente

Het SWF Fieldlab is gehuisvest in het ROC van Twente in Hengelo en fungeert als de R&D-locatie van het project. Het totale budget voor drie jaar bedraagt 2,1 miljoen euro. Het Europese EFRO-fonds draagt 1 miljoen euro bij en een groep van zeven industriële partners legt de resterende 1,1 miljoen euro in. Deze eerste groep van zeven bedrijven vormen gezamenlijk het eerste SWF Livinglab en bestaat uit Aebi Smit uit Holten, Contour uit Winterswijk, Exerion uit Ulft, Hoekman Roestvast Staal uit Nieuwleusen, Pan Oston uit Raalte, Stork Thermeq uit Hengelo en Wivé uit Nunspeet. Het doel is dat deze bedrijven zelf een Smart Welding Factory worden. De bedrijven ontwikkelen binnen het project dan ook aan een eigen ideeën en oplossingen, eventueel met ondersteuning van de R&D Engineers in het Fieldlab. De bedrijven krijgen hierbij ruim de gelegenheid om te testen op de robots, cobots, handelingrobot en software in het Fieldlab. Onderling helpen ze elkaar door de ontwikkelde kennis met elkaar te delen. 

 

Tweede SWF Livinglab

Naast het eerste SWF Livinglab, is er inmiddels een tweede SWF Living dat ook de transitie gaat maken naar op een hoger niveau van gerobotiseerd lassen. Deze bedrijven maken ook gebruik van de kennis van de leden van het eerst SWF Livinglab. Zo zijn er bijvoorbeeld bijeenkomsten georganiseerd rond het thema: ontwerp voor robotlassen en bijeenkomsten waar robotprogrammeurs kennis uitwisselen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door het SWF Fieldlab. De bedrijven in het tweede SWF Livinglab zijn: Nooteboom Trailers in Wychen, Gunnebo uit Doetinchem, Breman Machinery uit Genemuiden, Stanstechniek Gaanderen, VSMI uit Varsseveld en Van Raam Fietsen uit Varsseveld. SWF Livinglabs in oprichting Hofmeijer vertelt dat er inmiddels nog eens drie SWF Livinglabs in oprichting zijn. Dat zijn de SWF Livinglabs Noord Nederland, regio Eindhoven en Zuidwest Brabant (regio Bergen op Zoom/Breda). 

 

SWF Skillslabs

Ieder SWF Livinglab werkt op regionaal niveau samen met een SWF Skillslab. In het SWF Skillslab kunnen de bedrijven lasrobotprogrammeurs op laten leiden tot een erkend diploma lasrobotprogrammeur. De eerste twee Livinglabs maken daarvoor gebruik van de faciliteiten van SMEOT in Hengelo en AT Techniek Opleidingen in Terborg. De SWF Livinglabs in oprichting gaan gebruik maken van de SWF Skillslabs bij ROC Friesche Poort uit Drachten, Teclab Eindhoven en Centrum voor Techniek opleidingen in Etten Leur.

Op 13 februari werd het Fieldlab officieel geopend door Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie. Dat gebeurde tegelijkertijd met de LAC relatiedag. Het LAC is penvoerder van het SWF Fieldlab. De dag werd geleid en ingeleid door Rard Metz, regiosecretaris Koninklijke Metaalunie. Ard Hofmeijer, directeur van het LAC en tevens projectdirecteur van het Fieldlab presenteerde een terugblik. De voorzitter van Koninklijke Metaalunie gaf het belang van een dergelijk Fieldlab voor de achterban van Metaalunie en zijn strategische visie op het Fieldlab. Daarnaast ging Jos Toebes van het MBO College voor Metaal, Elektro en installatietechniek van ROC van Twente in op de sociale innovatie van jong tot oud. Tot slot vertelde Gert Hoekman van Hoekman RVS over wat de technische resultaten van deelname aan het Fieldlab voor zijn bedrijf hebben betekend. 

 

www.smartweldingfactory.com