Financiële impuls technisch onderwijs

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Technische vmbo-opleidingen zijn blij, Metaalunie is ook blij. De ondernemersorganisatie reageert positief op de plannen van de overheid om alle vmbo-scholen met een technisch profiel in 2018 en 2019 extra geld te geven om te investeren in techniekonderwijs.

Voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen gaat het om 1.500 euro per leerling in 2018 en 3.000 euro per leerling in 2019, de gemengde leerweg ontvangt de helft. Dat maakte minister Slob (OCW) bekend als de uitwerking van de 100 miljoen euro extra voor techniekonderwijs die dit kabinet beschikbaar heeft gesteld.

  

Kanttekening

Koninklijke Metaalunie vindt het een positieve impuls voor het technisch onderwijs. Maar tegelijkertijd zet Metaalunie wel kanttekeningen bij de voorgestelde cofinanciering van de regioplannen door het bedrijfsleven. ‘Heel positief is dat minister Slob inziet dat samenwerking met het bedrijfsleven voor vmbo-scholen onontbeerlijk is’, zegt Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijs van Metaalunie. ‘Dat benadrukken we zelf ook steeds. Wat curieus is dat de minister stelt dat bij de regioplannen, op basis waarvan de vmbo-scholen geld krijgen vanuit de 100 miljoen, 10 procent cofinanciering moet komen uit het bedrijfsleven, financieel en in natura om daarmee het commitment van de bedrijven concreet te maken. Dan vraag je eigenlijk jaarlijks 10 miljoen van het bedrijfsleven. Dat lijkt heel wat, maar eigenlijk doen we dat elk jaar al als technische sectoren in de Industriecoalitie. De minister weet dat het bedrijfsleven ook nu al fors investeert in promotie van techniek en de relatie met scholen. De minister maakt daar geen melding van en dat geeft te weinig eer aan de huidige inspanningen van scholen en bedrijven.’  

 

In een brief van de Industriecoalitie aan minister Slob van 21 december 2017 staat dat op dit moment de industriecoalitie gezamenlijk en afzonderlijk tenminste tien miljoen euro investeert in het promoten van techniek. Heij: ‘Dit gebeurt in alle arbeidsmarktregio’s door ondersteuning van instroom-in-de-techniek activiteiten. Daarnaast leveren bedrijven al docenten-capaciteit aan Techmavo’s, Techhavo’s en Technasia en stellen ze materialen en locaties beschikbaar. Het lijkt mij dat we dat structureel onderdeel laten zijn van de op te stellen vmbo-regioplannen.’ Heij ziet ook dat scholen die nu al een band met het omliggende bedrijfsleven hebben, het beter doen. ‘Het gaat dan vaak om een schil van bedrijven ‘de vrienden van…’ Dat gebeurt in goed overleg en nauwe samenwerking. Voor leerlingen is het belangrijk om helder inzicht te krijgen in de context van hun toekomstige beroep en de bijbehorende bedrijven.’ 

  

Uit de praktijk

‘We hebben enkele jaren geleden onze techniek brede opleiding, waar dus alle onderdelen inzaten, ondergebracht in drie studierichtingen. Deze zijn Producren, Installeren en Energie, Mobiliteit en Transport en Bouwen, Wonen en Interieur. Hierdoor zien we toch dat er langzaamaan meer belangstelling komt voor deze technisch opleidingen. We hebben voor komend schooljaar nu circa zestig nieuwe leerlingen. Extra geld om te investeren in bijvoorbeeld moderne machines, is zeer zeker welkom’, aldus techniekdocenten Maarten Cleine en Alfred Garritsen van de VMBO opleiding bij De Marke, onderdeel van het Etty Hillesum lyceum in Deventer.  

 

metaalunie.nl

www.ettyhillesumlyceum.nl