Actueel

Financiële steun voor maakindustrie

Arbeidsmarktprojecten in de mkb-maakindustrie worden de komende vier jaar financieel ondersteund. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft hiervoor een toezegging van vier miljoen euro gedaan. Op initiatief van Metaalunie deden samenwerkende partners en het onderzoeksbureau Panteia een aanvraag onder de Expeditieregeling van SZW.

Foto: ThyssenKrupp

Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM hebben in de afgelopen jaren een groot aantal methodieken, interventies en werkwijzen ontwikkeld, om duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen in de mkb-maakindustrie te bevorderen. Het is lastig om een goed beeld te krijgen wat de bestaande inspanningen, ontwikkelde middelen en onderliggende kennis oplevert voor de sector.

Aanvalsplan Techniek

Dat geldt ook voor het verder ontwikkelen, toepasbaar maken en bijsturen. Daar gaat met deze ondersteuning van SZW verandering in komen. ‘Het is een sterk staaltje dat we als hele sector, met alle partijen die er toe doen voor onderwijs en arbeidsmarkt, deze aanvraag hebben gedaan. We gaan hierop vier jaar samen werken,’ aldus Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijs Metaalunie. ‘Het heeft alleen betrekking op de mkb-maakindustrie. Vaak werken we samen met andere sectoren, maar dan gelden weer andere karakteristieken. Dat is nu niet het geval.’ Onlangs is het Aanvalsplan Techniek gepresenteerd. Er komen nu meer mogelijkheden om daar goed bij aan te sluiten.

Kritische succesfactoren

Met 100% financiering vanuit de Expeditieregeling worden de diverse, reeds ontwikkelde, interventies en methodieken in pilotprojecten geïmplementeerd bij een selectie van mkb-maakbedrijven. Deze pilots worden gecombineerd met een wetenschappelijk onderzoek door onderzoeksbureau Panteia. Dit onderzoek is erop gericht om de kritische succesfactoren te evalueren en in kaart te brengen. Op basis daarvan worden de interventies en methodieken verder ontwikkeld en beter toepasbaar gemaakt. Zo ontstaat een goede verbinding tussen de ontwikkelde middelen en de werkwijzen in de praktijk. Voorbeelden zijn: loopbaancoaches, leercultuur, inzetbaarheidsmanagement, certificaten en keuzedelen, Metaalunie Academie en werkplekleren.

Heij: ‘We zien het als een stevige ondersteuning voor onze sector bij de transitie naar de skillsgerichte arbeidsmarkt en het vinden en behouden van voldoende goed technisch opgeleid personeel. Alleen zo kunnen we inzetten op meer draagvlak en scherpere en bredere toepassing in onze sector. En ook voor SZW is er een belang. Dat krijgt meer inzicht op de arbeidsmarkt in wat werkt en wat niet voor onze sector.’

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

13 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago