Voor onderzoek naar een veiligere toepassing van metalen in 3D printtechnologie ontvangt dr. Liangliang Cheng van het Engineering and Technology Institute Groningen een subsidie van 950.000 euro vanuit het NWO Open Technologieprogramma. Industriële partners nemen hiervan ruim een ton voor hun rekening.
De onderzoekers (van Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft) gaan een geavanceerde vibrerende Non-Destructive Testing (NDT) methodologie ontwikkelen voor kwaliteitsborging van metalen in 3D-printingtechnologie, ook wel additive manufacturing genoemd (AM). Hiermee bieden ze een fundamentele en industrieel toepasbare oplossing voor autonome inspectie en kwalificatie van metalen AM-onderdelen in een industriële procesketen. Deze innovatieve oplossing wordt gebaseerd op een nieuwe aanpak die datagestuurde modellen, analyse van modelfrequentie en verklaarbare kunstmatige intelligentie (AI) integreert.
3D-printingtechnologie transformeert fundamenteel de productieprocessen in diverse industrieën. Echter, het waarborgen van de kwaliteit van 3D-onderdelen is nog een uitdaging. Het doel van de onderzoekers is om een veiligere toepassing van metalen in 3D-printingtechnologie te realiseren en daarmee de voordelen van 3D-printingtechnologie te optimaliseren.