Actueel

Flinke toename in goederenexport naar Duitsland

De goederenexport naar Duitsland groeide in de eerste vier maanden van 2021 met 10,5 procent naar 40,6 miljard euro. Bloemen en planten, personenauto’s en andere automobielen behoorden tot de belangrijkste exportproducten van Nederlandse makelij. Minerale brandstoffen, machines en onderdelen, bloemen en planten vormen de top drie meest lucratieve exportproducten van eigen makelij.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In heel 2020 kende de export naar Duitsland nog een krimp van 6,8 procent. De uitvoer naar Duitsland kwam in de eerste vier maanden van dit jaar niet alleen hoger uit dan in 2020, maar ook bijna vijf procent hoger dan in recordjaar 2019. Iets meer dan de helft van de goederenuitvoer naar Duitsland bestaat uit wederuitvoer (21 miljard euro).

De in Nederland geproduceerde export naar Duitsland bedroeg in de eerste vier maanden van 2021 circa 19,3 miljard euro. Daarmee was deze exportstroom in de eerste vier maanden van 2021 circa 1,7 miljard euro groter dan in dezelfde periode in 2020, een groei van bijna tien procent. De export van personenauto’s groeide met 116 miljoen euro. De export van overige automobielen, waartoe bussen en trekkers voor opleggers behoren, groeide met 105 miljoen euro.

De wederuitvoer naar Duitsland was in de eerste vier maanden van 2021 ongeveer 2,1 miljard euro groter dan in dezelfde periode in 2020. Dat komt neer op een groei van 11,2 procent.

Duitsland op 1

In de eerste vier maanden van 2021 ging 22 procent van de goederenexport naar onze oosterburen. Duitsland is daarmee voor Nederland de belangrijkste exportbestemming. Duitsland ontving in de periode januari tot april 2021 circa zeventien procent van de machine-export, wat gelijk staat aan 7,6 miljard euro. Daarmee is Duitsland de belangrijkste bestemming van machines.

De export van machines en onderdelen hiervoor was ook zeer lucratief, hier hield ons land in 2019 bijna 360 miljoen euro meer aan over, wat neerkomt op bijna 1,6 miljard euro. Daarmee zijn de verdiensten aan machines en onderdelen het sterkst gegroeid tussen 2015 en 2019. Ten opzichte van 2015 hield Nederland ook meer over aan de export van metaal en metaalproducten (179 miljoen euro).

Per euro export van fabricaten (zoals metaal en metaalproducten) naar Duitsland hield Nederland het meest over, gemiddeld 63 eurocent in 2019. 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

8 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

9 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

9 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago