FME blij met verkenning compensatie masters bètatechniek

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het kabinet heeft met oppositiefracties D66 en GroenLinks een akkoord gesloten over de invoering van het sociaal leenstelsel. Met dit plan zet het kabinet de huidige studiebeurs om in een lening. Conform de afspraken in het Techniekpact is afgesproken dat er een verkenning komt naar aanvullende maatregelen voor meerjarige masters bètatechniek.

FME is tevreden dat deze afspraak in het akkoord is overgenomen. De ondernemersvereniging voor de technologische industrie heeft dit punt de afgelopen jaren veelvuldig onder de aandacht van de politiek gebracht. 

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘De technologische industrie staat aan de basis van de verdienkracht in Nederland. Eén van de grootste knelpunten voor de technologische industrie is het tekort aan hoogopgeleide technici. Juist nu jongeren in toenemende mate kiezen voor bètatechnische studies is het zaak deze studies aantrekkelijk te houden. Dat geldt zeker voor de doorstroom naar meerjarige masteropleidingen. Het is goed dat de coalitiepartijen, D66 en GroenLinks het belang van dit issue onderschrijven en de minister de opdracht hebben geven onderzoek te doen naar passende maatregelen. Het is wel van groot belang dat deze verkenning met spoed wordt uitgevoerd. Zeker nu de conjunctuur aantrekt en de industriële bedrijvigheid toeneemt zijn hoogopgeleide technici keihard nodig.’ 

FME onderschrijft de insteek van het sociaal leenstelsel om jongeren te stimuleren te kiezen voor een studie met een goed perspectief op werk. Maar het is daarbij verstandig dat het kabinet oog heeft voor de masterfase van bèta technische studies. Onderzoek van ASML onder achthonderd bachelor studenten in technisch relevante studierichtingen wees uit dat een derde van hen, bij invoering van het sociaal leenstelsel zonder compensatie, zou overwegen na het behalen van het bachelordiploma te stoppen.