Categories: Actueel

FME-conjunctuurenquête wijst op forse groei in 2016 en 2017

Dit blijkt uit de FME-conjunctuurenquête najaar 2015. Het economisch herstel is nog steeds broos. FME voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink roept op tot samenwerking en vernieuwing voor een hogere groei in de industrie.

Krimp in 2015

Ondernemers in de technologische industrie verwachten in 2015 een gemiddelde omzetgroei van 2,5 procent. Dit is fors lager dan in het voorjaar, toen nog een groei van 5,5 procent voor dit jaar werd verwacht. Dezentjé: ‘Het economische herstel blijft broos. Slechts een kleine meerderheid van onze bedrijven verwacht dit jaar omzetgroei te realiseren en bijna een kwart van de ondernemers voorziet een krimp van de omzet.’
Voor een gezonde economische groei is volgens Dezentjé een krachtige industrie cruciaal. ‘Tegenvallende omzetgroei is het laatste wat we kunnen gebruiken. Het is dan ook van groot belang dat onze bedrijven samen met de overheid, het onderwijs en vakbonden werk kunnen maken van de noodzakelijke vernieuwing van onze instituties. Dan kan ondernemerschap volop de ruimte krijgen.’

De FME-voorzitter vindt dat Nederland de ambitie moet tonen om te kunnen winnen: ‘De tijd van voor de crisis komt niet meer terug. Snelle technologische ontwikkelingen, internationale concurrentiedruk en een stevig schommelende marktvraag hebben het speelveld sterk veranderd. Als Nederland kunnen wij excelleren, maar dan moeten we wel uit de comfortzone komen. Laten we de handen ineenslaan en werk maken van onze mooie industrie.’

Weer groei in 2016 en 2017

Ondernemers verwachten dat de groei komende jaren weer aantrekt. Ook in 2015 blijft de omzet nog onder het niveau van 2008. Maar voor de iets langere termijn zijn de ondernemers uit de technologische industrie positiever gestemd. Voor 2016 wordt een omzetgroei van 4,5 procent verwacht en voor 2017 wordt rekening gehouden met een nog iets hogere groei van 5 procent.

Tekort technici

Het totale personeelsbestand in de technologische industrie (vast en flex) blijft zowel in 2015 als 2016 ongeveer gelijk. Naar verwachting neemt het aantal flexkrachten af en neemt het aantal vaste contracten toe met 1,5 procent dit jaar en 3,5 procent in 2016.

De ondernemers in de technologische industrie voorzien op de langere termijn een groot tekort aan technici, dit door de forse uitstroom van mensen die met pensioen gaan en te weinig instroom van afgestudeerden. Het tekort aan technici wordt ook gezien als een grote groei belemmeringen. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagde ziet dit als een groot probleem.


FME

 

De redactie

Recent Posts

Subsidie om werknemers meer uren te laten werken

Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…

1 dag ago

Kleineondernemersregeling versoepeld

De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…

1 dag ago

Extra miljoenen voor Defensie-industrie

Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…

1 dag ago

TNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…

1 dag ago

TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT inspireren scholieren voor bouw en techniek

Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…

1 dag ago

Staalmarkt kijkt met spanning naar 2025

De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…

1 dag ago