FME & FNV tonen sociaal-economische waarde van Metalektro

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Zonder goede samenwerking tussen overheid en de bedrijven in de Metalektro gaat het Nederland niet lukken de noodzakelijke en grote transities op het gebied van onder meer energie, digitalisering en duurzaamheid te realiseren.

Dat blijkt uit onderzoek dat de werkgevers en werknemers uit deze sector gezamenlijk hebben laten uitvoeren. Zij roepen de overheid op om te zorgen voor de noodzakelijke randvoorwaarden.

Het eindrapport ‘Metalektro – De sleutel naar sociaaleconomisch succes’, uitgevoerd door onderzoeksbureaus Roland Berger en SEO, is aangeboden aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

Onmisbare schakel

Uit het eindrapport blijkt onder meer dat de sector Metalektro een onmisbare schakel vormt voor de grote transities op het gebied van energie, digitalisering en duurzaamheid waar Nederland voor staat. Ook wordt bevestigd dat de voor onze maatschappij belangrijke sectoren in grote mate afhankelijk zijn van de producten en diensten van de Metalektro bedrijven. Denk daarbij aan bestralingsapparatuur voor de zorg, warmtepompen voor de bouw, irrigatiesystemen voor de landbouw, radarsystemen voor defensie en elektrische bussen en vrachtwagens op waterstof voor het vervoer.

Uit het rapport komt naar voren dat het maatschappelijk belang van de sector nog verder toeneemt de komende jaren. Om dit te kunnen realiseren, is de sector Metalektro echter afhankelijk van een aantal randvoorwaarden, waarbij de overheid een sleutelrol speelt. ‘Zo kan de voorspelde economische groei alleen worden gerealiseerd als er sprake is van een eerlijk ondernemersklimaat, een sterke en betrouwbare infrastructuur en gelijkblijvende R&D-investeringen’, zegt Theo Henrar, voorzitter FME namens de werkgevers. ‘Een belangrijke randvoorwaarde is dat we in Nederland veel meer technisch talent opleiden. Opgaven die alleen door de sector en overheid samen kunnen worden opgepakt’, vult Albert Kuiper namens FNV Metaal aan. Gertjan Tommel geeft namens de Unie aan: ‘De Metalektro is de sector waar werknemers een mooie loopbaan kunnen hebben en echt kunnen opklimmen. Het biedt plaats voor laaggeletterden en meervoudig theoretisch opgeleiden. De waarde van de sector gaat over veel meer dan geld alleen.’

Robuuste toekomst

De werkgevers en de werknemers in de Metalektro willen snel met de politiek om tafel. ‘De sector vraagt de overheid onder meer om bedrijven de stabiliteit en voorspelbaarheid te bieden om de benodigde investeringen in verduurzaming te kunnen doen, om een groot en stabiel elektriciteitsnetwerk te faciliteren en om structureel te investeren in het opschalen van bestaande technologieën’, aldus Arthur Bot van CNV Vakmensen. De uitdagingen die de maatschappelijke transities met zich meebrengen zijn groot. Dit zijn opgaven die alleen gezamenlijk door sector en overheid kunnen worden opgepakt. ‘Wij moeten zelf onze verantwoordelijkheid nemen, maar om effectief te zijn moet ook de Nederlandse overheid haar rol pakken. Alleen samen kunnen we de stappen zetten naar een robuuste toekomst’, zegt Amilde Schuur namens VHP2. ‘Met het aanbieden van het rapport nodigen we de Nederlandse overheid van harte uit als onze partner voor de toekomst’, sluit Theo Henrar af.

De sector Metalektro bestaat uit bedrijven in elektrotechniek, metaal, transport & mobiliteit en service & onderhoud (zoals ASML, Damen, Fokker en Stork) en vormt een belangrijke pilaar voor de Nederlandse economie. De sector is goed voor 6,7 procent van het Nederlandse BBP, achttien procent van onze export en 360.000 banen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *