Alle grote maatschappelijke uitdagingen hebben één ding gemeen. Technologie speelt een sleutelrol bij het oplossen ervan. Dit gaat niet vanzelf. Het tekort aan technisch geschoolde medewerkers is zo groot dat het de groei en het oplossingsvermogen van de technologische industrie in ons land beperkt. Nederland blijft achter vergeleken met Duitsland, China en de VS.
Het is zaak om het tij te keren. Investeren in innovatie en het technisch onderwijs moet de hoogste prioriteit krijgen. Dit en meer staat in de Industrieagenda 2019 – 2021. De agenda is op 3 december door FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink aangeboden aan staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. De overhandiging vond plaats tijdens de top van midden- en kleine industrie (mki) bij de 3D-makerszone in Haarlem.
Maatschappelijke vraagstukken
Maken we op tijd de omslag naar schone energie? Hoe voorkomen wij dat steden dichtslibben, files toenemen en het tekort aan woningen toeneemt? De FME-agenda voor de Technologische Industrie geeft aan wat hiervoor nodig is. FME-voorzitter Ineke Dezentjé: ‘Om technologie als gamechanger in te zetten bij maatschappelijke vraagstukken is een doorbraak nodig. Hiervoor moeten de overheid en het bedrijfsleven de handen ineen slaan en gaan investeren in innovatie en onderwijs.’
Doorbraken nodig
Op dit moment beperkt het tekort aan technische personeel de groei en het oplossingsvermogen van de technologische industrie. Landen om ons heen investeren volop in innovatie. Nederland kan niet achterblijven. Smart industry is hierbij onmisbaar. Innovatie in de technologische industrie vindt plaats door de toepassing van nieuwe technologieën zoals robotisering, internet of things en smart sensoring. Daarvoor moeten medewerkers ook de juiste skills leren.
Gesprek met mki
De staatssecretaris bezocht op uitnodiging van FME het Smart Industry fieldlab 3D Makerszone en Hembrug Machine Tools in Haarlem. Met de mki-directeuren van de 3D Makerszone, Hembrug Machine Tools, Kenz Figee, Ravo en Jeveka ging de staatssecretaris in gesprek over wat nodig is om smart industry te versnellen in het mki.
In Nederland
De technologische industrie in ederland telt zo’n 40.000 bedrijven die werk geven aan 426.000 medewerkers. De omzet ligt op 184 miljard euro.