Het gaat om een pakket van acht van tien bestaande productrichtlijnen die herschikt zijn in het kader van het zogenaamde Nieuw Wetgevend Kader. De richtlijnen dienen uiterlijk op 19 april 2016 in wetgeving te zijn omgezet. Het gaat om de volgende richtlijnen: EMC-richtlijn, laagspanningsrichtlijn, Drukvaten van eenvoudige vorm, Liften, Meetinstrumenten, Niet-automatische weegwerktuigen, Atex-apparatuur, Explosieven civiel gebruik, Pyrotechnische artikelen en de Richtlijn drukapparatuur.
Hoewel het nog twee jaar duurt voor toepassing van de herschikte richtlijnen verplicht is, is het voor alle marktpartijen, dus zowel fabrikanten als importeurs en distributeurs nuttig om al in een vroeg stadium te onderzoeken wat een en ander voor hen betekent.
De overgangstermijn is daar ook voor bedoeld en dit biedt ook gelegenheid om zo nodig oude voorraden weg te werken. Daarom organiseert FME in september 2014 regionale voorlichtingsbijeenkomsten. Daarin zal nader worden ingegaan op de verschillen tussen de oude en de nieuwe regelgeving en de (nieuwe) verplichtingen die deze regelgeving oplegt aan de marktspelers. Met name voor importeurs en distributeurs gelden nieuwe verplichtingen. Aan deze voorlichtingsbijeenkomsten zal ook een bijdrage worden geleverd door deskundigen van het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Agentschap Telecom.
Ook wordt er informatie gegeven over de ontwikkelingen in het markttoezicht op de uitvoering van de productregelgeving en de consequenties daarvan.
Tijdens deze bijeenkomsten wordt ingegaan op het kader en het nut en de noodzaak van de Europese productregelgeving om inzicht te bieden in de kansen en specifieke aspecten voor de technologische sector. Vervolgens worden de meest recente ontwikkelingen besproken in het stroomlijnen en harmoniseren van het pakket richtlijnen en de daaruit voortvloeiende nieuwe verplichtingen voor marktpartijen, fabrikanten , importeurs en distributeurs. Daarbij wordt vervolgens verder ingegaan op het nieuwe wetgevend kader en daarmee samenhangende aanscherping van het markttoezicht. Deskundigen vanuit FME en overheid geven de laatste ontwikkelingen en bieden visie op de impact voor de technologische sector.
De vier regionale bijeenkomsten:
Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Voor leden van FME is deze bijeenkomst gratis. Niet-leden betalen 150 euro per persoon. Voor beide geldt een no-show fee van 75 euro. Genoemde bedragen zijn exclusief btw.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…