Actueel

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat het kabinet de basis voor het vestigingsklimaat weer op orde brengt. Dit doen zij onder andere door het tegengaan van regeldruk, aandacht voor arbeidsproductiviteit en het terugdraaien van een aantal lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.

Ook de versobering van de dertig procent-regeling wordt voor een groot deel teruggedraaid. FME-voorzitter Theo Henrar: ‘Het kabinet laat hiermee zien oog te hebben voor de uitdagingen van ondernemers, dat is een goede zaak.’

Kloof tussen ambitie en beleid

Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op onderwijs, innovatie en onderzoek, wordt de energiebelasting juist voor de industrie verhoogd en is er weinig aandacht voor Europese samenwerking. Henrar: ‘Wij onderschrijven de ambitie van het kabinet om bij de top vijf meest concurrerende economieën van de wereld te horen, van harte. Er zit echter teveel ruimte tussen wat het kabinet zegt te willen en het daadwerkelijke beleid. Wij zien niet hoe we op deze manier in de komende kabinetsperiode weer de top vijf halen. En dat is zorgelijk, want door nauwelijks te investeren in innovatie, neemt het kabinet een hypotheek op de toekomst.’

‘Het is goed dat het kabinet ambitieus is en aandacht heeft voor de te grote druk die op ondernemers af is gekomen de afgelopen tijd. Bij stevige ambities, hoort echter ook een stevig onderbouwd beleid mét voldoende middelen. Enkel hoop is nog geen plan’, besluit Henrar.

FME analyseerde de Miljoenennota en kwam op basis daarvan met een rapport over de betekenis van de Miljoenennota voor de technologische industrie. Hierin worden diverse onderwerpen besproken:

  • Duurzaamheid
    Het kabinet zet in op klimaatdoelen, maar bezuinigingen op waterstof en batterijen ondermijnen deze inspanningen. De energiekosten blijven hoog, wat de concurrentiepositie van Nederland schaadt.
  • Onderwijs
    Hoewel het kabinet meer aandacht geeft aan techniekonderwijs, zijn er grote bezuinigingen op onderwijs, vooral op de subsidie voor praktijkleren. Dit verergert het tekort aan technisch talent in de industrie.
  • Innovatie
    Het kabinet handhaaft de R&D-investeringen, maar bezuinigingen op groeifondsen en innovatiebeleid hinderen de ontwikkeling van ecosystemen. De belastingdruk blijft hoog, en er ontbreekt een actieplan om de productiviteitsgroei te stimuleren.
  • Samenwerking
    Terwijl de overheid meer geld vrijmaakt voor economische veiligheid, bezuinigt ze op het Innovatie Attaché Netwerk, wat internationale samenwerking en export bevordert. FME ziet dit als een gemiste kans.
  • Defensie
    Er worden investeringen gedaan in innovatieve defensietechnologieën zoals sensoren en onbemande systemen. FME ziet kansen, maar mist duidelijkheid over uitvoering en financiering.

Daarnaast gaat het rapport nog in op de zorg, landbouw en bouw. Het complete rapport is hier in te zien.

De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

12 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

14 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

15 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

15 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

15 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

16 uur ago