FME lanceert 11-puntenplan voor een concurrerend Europa

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

FME lanceert een 11-puntenplan voor een sterk en concurrerend Nederland en Europa namens de technologische industrie. Het plan is onderschreven door een aantal bedrijven die symbool staan voor cruciale industriële ecosystemen en waardeketens met toeleveranciers.

FME: ‘De urgentie die Draghi blootlegt beschrijft de zorgen die wij en onze achterban hebben. De concurrentiekracht van Europa staat onder druk. Onze productiviteitsgroei en R&D-investeringen blijven achter op de VS. Verduurzaming is op korte termijn te duur in Europa, zeker in Nederland waar energieprijzen nog veel hoger zijn dan in buurlanden. Ook hebben we een grote inhaalslag te maken als het gaat om investeringen in defensie en het afbouwen van strategische afhankelijkheden.’

Goud in handen

‘Met een serieus aandeel in de wereldeconomie, een grote interne markt én excellente kennisinstellingen en innovatieve bedrijven hebben Europa en Nederland goud in handen. Nederland staat bekend om zijn sterke ecosystemen, van innovatieve toeleveranciers tot hoogwaardige eindfabrikant. Het tij kan nog gekeerd worden. Met investeringen in innovatie, een gelijk speelveld om te verduurzamen en geïntegreerd handels- en industriebeleid met aandacht voor weerbaarheid’, vervolgt FME.

Nederland kan zich geen afwachtende houding permitteren met de uitwerking van het rapport en de investeringen die daarvoor nodig zijn. ‘De bureaulades in Nederland en Europa puilen immers al uit met rapporten’, aldus voorzitter Theo Henrar. Brussel maakt de eerste stappen, nu is het aan Den Haag om met beleid én met investeringen te komen, stelt FME.

De technologische industrie staat klaar om nog meer te investeren in innovatie, in verduurzaming en een weerbaar Nederland en Europa. ‘We hebben de overheid en politiek nodig om met ons te investeren in de toekomst. We hebben de kennis. Er is geld. We hebben de laagste staatsschuldquota, 42 procent van het bbp. De vraag is: wil je investeren in innovaties of wil je een Dagobert Duck op de schatkist hebben? Dat is prima, maar dan hebben we over tien jaar te weinig geïnnoveerd’, besluit Henrar. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *