FME: Nieuwe Wet Flexibel Werken volstrekt overbodig

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Werknemers krijgen meer mogelijkheden aanpassing van hun arbeidsovereenkomst af te dwingen bij hun werkgever. Dat is geregeld in de Wet Flexibel Werken, die de Wet Aanpassing Arbeidsduur gaat vervangen.

De nieuwe Wet flexibel werken – die op 14 april 2015 door de Eerste Kamer is aangenomen en waarvan nog niet bekend is wanneer die ingaat, – biedt werknemers de mogelijkheid om elk jaar hun werkgever te vragen om aanpassing van arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats (thuiswerken). Nu kan een werknemer alleen vragen om aanpassing van het aantal te werken uren.

Tien werknemers of meer

Het verzoek moet, met opgave van redenen, ten minste twee maanden voor de gewenste aanpassing, schriftelijk bij de werkgever worden ingediend. Alleen werknemers die een half jaar of langer in dienst zijn kunnen zo’n aanvraag doen. En de wet is alleen van toepassing op werkgevers die tien of meer mensen in dienst hebben.

Zwaarwichtig bedrijfsbelang

Als het gaat om andere werktijden of een aanpassing van het aantal te werken uren, kun je als werkgever zo’n verzoek uitsluitend afwijzen als er sprake is van zogeheten ‘zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang’. Nu geldt dit al voor verzoeken tot aanpassing van het aantal te werken uren. De werkgever heeft overigens nog wel de mogelijkheid om te bepalen op welke dagen / tijdstippen wordt gewerkt, maar dan moet hij aannemelijk kunnen maken dat het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan de wens van de individuele werknemer.

Vanuit huis werken

De werkgever kan een verzoek om vanuit huis te mogen werken (aanpassing van de arbeidsplaats) afwijzen, maar de wetgever verwacht wél dat hij de werknemer daar tijdig van op de hoogte stelt. Uiterlijk één maand voordat de door de werknemer gevraagde wijziging zou ingaan, moet de werkgever de werknemer op de hoogte hebben gesteld van zijn besluit. Zo niet, dan moet het verzoek van de werknemer worden ingewilligd. Dit geldt voor alle drie de voorbeelden.

Reactie FME

FME schrijft in een reactie op de wet dat deze wetgeving haar doel volstrekt voorbij schiet: “In de praktijk worden verzoeken van werknemers om vanuit huis of op andere tijdstippen te verrichten al lang in goed onderling overleg geregeld. Deze wet leidt tot nodeloos veel bureaucratische rompslomp. Dat maakt het voor werkgevers nog minder aantrekkelijk om personeel in dienst te nemen”, aldus FME.