FME ondertekent Waterstofpact

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Waterstof geldt als dé belofte van de Nederlandse energietransitie. Zo blijkt ook uit het FME-rapport ‘Waterstof: kansen voor de Nederlandse maakindustrie’. Nederland heeft een uitstekende gasinfrastructuur die kan worden omgezet voor de distributie van waterstof. Daarnaast hebben we grote regionale clusters waar waterstof naartoe kan worden getransporteerd. 

FME ondertekent Waterstofpact
Foto: FME

Deze aspecten zorgen ervoor dat de Nederlandse maakindustrie goed staat gepositioneerd als waterstofland. Om de kansen van waterstof te verzilveren, dient het nieuwe kabinet daarom vol in te zetten op de ontwikkeling, toepassing en distributie van waterstof en de benodigde technologie.

FME heeft daarom het Waterstofpact samen met netbeheerders, industriepartijen, energiebedrijven, overheden, natuur- en milieuorganisaties ondertekend. In het pact wordt het nieuwe kabinet opgeroepen om een opschalingsregeling te ontwikkelen voor de productie van waterstof met behulp van wind- of zonne-energie (elektrolyse), om zo de benodigde groei, kostendaling en kennisontwikkeling te realiseren. Daarnaast dient het nieuwe kabinet snel aan de slag te gaan met de ontwikkeling van landelijke transport- en opslaginfrastructuur en dient Nederland een sleutelrol te spelen binnen de Europese kopgroep op het gebied van waterstofproductie, -infrastructuur, -import en -export door in te zetten op Europese samenwerking en innovatie.

In totaal vraagt de Waterstofcoalitie om een bedrag van 2,5 miljard euro (gemiddeld 500 miljoen euro per jaar in de periode 2021-2025) zodat de Nederlandse waterstofketen een grote internationale rol kan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Heeft Vraag en Aanbod of FME zich al verdiept in de door waterstof veroorzaakte interkristallijne corrosie van metalen?
    Zo ja, wat was het resultaar?
    Zo neen, waarom niet?