FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming roept techbedrijven met innovaties en oplossingen voor de energietransitie op om aan te sluiten bij het programma Green Shipping Waddenzee. FME coördineert het vierjarige programma en werkt samen met bedrijven, kennisinstellingen en havens aan het versnellen van innovaties voor CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart en faciliteiten in de Waddenhavens.
Het programma is in maart 2020 gestart met vijf projecten. Aan het programma werken naast FME op dit moment vijftien bedrijven, vier havens, twee kennisinstellingen en een stichting mee.
De havens, het bedrijfsleven en de rederijen willen met het programma Green Shipping Waddenzee streven naar een versnelde reductie van de uitstoot van CO2 voor de scheepvaart. Deze ambitie kan alleen gehaald worden als een groot deel van de waddenvloot fossielvrij gaat varen. Uit de pilotprojecten zal blijken of fossielvrije energiedragers als waterstof en bio methanol een rol gaan spelen bij het behalen van de ambities. De pilots betreffen niet alleen innovaties voor de scheepvaart, maar ook voor de havens waar productie en levering van de groene waterstof van belang is.
De totale programmakosten bedragen 25,9 miljoen euro. Het Waddenfonds stelt 8 miljoen euro subsidie beschikbaar. Ook de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland steunen het programma financieel.
Geachte FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming.
Ik heb een theorie en test machine voor een nieuwe electric energy -source ( ook EPO gepatenteerd in 2020 ) helemaal geen CO2 afgas, geen afval, zeer milieuvriendelijk en gebruikvriendelijk. Graag een afspraak.
Toan c. Tran
Tran Solutions b.v.