FNV Bouw opent meldpunt foute faillissementen

De grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving worden steeds vaker overschreden, zo vindt FNV Bouw. Als meest recente voorbeeld geeft de bouwbond die van werkgevers die hun mensen letterlijk uitzwaaien op vakantie en diezelfde dag nog het faillissement van het eigen bedrijf aanvragen. FNV Bouw: ‘Dan hoeven ze het faillissement niet uit te leggen. Lekker makkelijk. En onfatsoenlijk. Want intussen staan de werknemers op vakantie in Frankrijk bij een pinautomaat waar ineens geen geld meer uitkomt, omdat er geen loon meer is overgemaakt.’

Gesjoemel

Ook gesjoemel met bv’s, voorafgaand aan een faillissement, komt volgens de vakbond regelmatig voor. Werknemers worden dan ingedeeld in ‘één groep die wel deugt en één groep die zogenaamd niet deugt’. De eerste groep mag bij het bedrijf blijven werken, de tweede mag ‘vrijwillig’ de deur achter zich dichttrekken. FNV Bouw: ‘Werkgevers gebruiken in dat laatste geval steeds vaker een vaststellingsovereenkomst. Een dergelijk stuk papier maakt het mogelijk om een werknemer meteen op straat te zetten.’

Bouwend Nederland

Bouwend Nederland gaf eerder aan dat het soms gevallen van faillissement tegenkomt waarin het niet goed gaat. De werkgeversvereniging voor bouw en infra meldt echter ook dat het weinig zicht heeft op de verdere afhandeling, omdat bedrijven na een faillissement niet meer lid zijn. Bouwend Nederland vindt het beeld niet zo zwart/wit als door FNV Bouw geschetst wordt. Zo zijn er ook ondernemers die met hun eigen vermogen in hun bedrijf stappen om iedereen aan het werk te houden.

Faillissementscijfers

De bouw verkeert in een stevige en langdurige crisis. Uit alle cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de bouwsector nog steeds groeit. Duizenden bouwvakkers zijn erdoor getroffen. De meest recente faillissementscijfers van het CBS spreken boekdelen. Bij verschillende faillissementen zijn inmiddels door de werknemers zelf al de nodige vraagtekens gezet. Het gaat niet per se om de noodzaak van een faillissement, want dat is voor een werkgever ook geen feestje, zo weet FNV Bouw. Maar het gaat volgens de bond wel om de aanloop er naartoe en de wijze waarop een faillissement wordt aangekondigd en afgehandeld. FNV Bouw verwacht van werkgevers in de bouw dat ze netjes met hun mensen omgaan en als er dan al een faillissement moet worden aangevraagd, dat dat volgende de regels gebeurt en wordt afgehandeld.

Helpdesk

Werknemers die een verdacht faillissement willen melden, kunnen bellen met de helpdesk Meldpunt Foute Faillissementen van FNV Bouw op 0900 – 368 26 89 (lokaal tarief). Anonimiteit is gegarandeerd.

De redactie

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

3 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

3 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

3 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

3 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

3 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

4 dagen ago