FNV Bouw opent meldpunt foute faillissementen

De grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving worden steeds vaker overschreden, zo vindt FNV Bouw. Als meest recente voorbeeld geeft de bouwbond die van werkgevers die hun mensen letterlijk uitzwaaien op vakantie en diezelfde dag nog het faillissement van het eigen bedrijf aanvragen. FNV Bouw: ‘Dan hoeven ze het faillissement niet uit te leggen. Lekker makkelijk. En onfatsoenlijk. Want intussen staan de werknemers op vakantie in Frankrijk bij een pinautomaat waar ineens geen geld meer uitkomt, omdat er geen loon meer is overgemaakt.’

Gesjoemel

Ook gesjoemel met bv’s, voorafgaand aan een faillissement, komt volgens de vakbond regelmatig voor. Werknemers worden dan ingedeeld in ‘één groep die wel deugt en één groep die zogenaamd niet deugt’. De eerste groep mag bij het bedrijf blijven werken, de tweede mag ‘vrijwillig’ de deur achter zich dichttrekken. FNV Bouw: ‘Werkgevers gebruiken in dat laatste geval steeds vaker een vaststellingsovereenkomst. Een dergelijk stuk papier maakt het mogelijk om een werknemer meteen op straat te zetten.’

Bouwend Nederland

Bouwend Nederland gaf eerder aan dat het soms gevallen van faillissement tegenkomt waarin het niet goed gaat. De werkgeversvereniging voor bouw en infra meldt echter ook dat het weinig zicht heeft op de verdere afhandeling, omdat bedrijven na een faillissement niet meer lid zijn. Bouwend Nederland vindt het beeld niet zo zwart/wit als door FNV Bouw geschetst wordt. Zo zijn er ook ondernemers die met hun eigen vermogen in hun bedrijf stappen om iedereen aan het werk te houden.

Faillissementscijfers

De bouw verkeert in een stevige en langdurige crisis. Uit alle cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de bouwsector nog steeds groeit. Duizenden bouwvakkers zijn erdoor getroffen. De meest recente faillissementscijfers van het CBS spreken boekdelen. Bij verschillende faillissementen zijn inmiddels door de werknemers zelf al de nodige vraagtekens gezet. Het gaat niet per se om de noodzaak van een faillissement, want dat is voor een werkgever ook geen feestje, zo weet FNV Bouw. Maar het gaat volgens de bond wel om de aanloop er naartoe en de wijze waarop een faillissement wordt aangekondigd en afgehandeld. FNV Bouw verwacht van werkgevers in de bouw dat ze netjes met hun mensen omgaan en als er dan al een faillissement moet worden aangevraagd, dat dat volgende de regels gebeurt en wordt afgehandeld.

Helpdesk

Werknemers die een verdacht faillissement willen melden, kunnen bellen met de helpdesk Meldpunt Foute Faillissementen van FNV Bouw op 0900 – 368 26 89 (lokaal tarief). Anonimiteit is gegarandeerd.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago