Werkgevers gingen donderdag niet in op de eisen die FNV Metaal stelde in zijn ultimatum. Werkgevers wijzen afspraken af die gaan over modern werkgeverschap, zeggenschap over vrije dagen en roosters die minder belastend zijn. Vakbond en werkgevers zijn het ook niet eens over loon; werkgevers boden een loonstijging waarbij werknemers achteruit gaan in koopkracht. FNV heeft dan ook acties en stakingen aangekondigd.
Volgens bestuurder Petra Bolster, FNV Metaal, is de actiebereidheid groot. ‘De werkgevers laten ons geen andere keuze dan actie te voeren en te staken. Ze komen echt met een absurd bod en mensen zijn het echt beu.’ Volgens de vakbond worden medewerkers al jaren flink overvraagd en is modern werkgeverschap in de sector ver te zoeken. Bolster: ‘Medewerkers staan onder grote druk en werkgevers verwachten ultieme flexibiliteit en inzet van hun werknemers zonder dat daar iets tegenover staat. Werkgevers noemen de sector innovatief en modern voor wat betreft de gemaakte producten. Maar wat betreft de arbeidsvoorwaarden van werknemers willen ze honderd jaar terug in de tijd.’
Vakbonden en werkgevers in de Metalektro hebben sinds september zeven keer om tafel gezeten, maar de werkgevers weigeren al vanaf 19 november stappen te zetten. Grote struikelblokken zijn de zeggenschap van werknemers in hun werk-privébalans en het loonbod van de werkgevers. Werkgevers bieden een gemiddelde loonsverhoging van 1,25 procent per jaar voor een cao met een looptijd van 2 jaar. Daarmee gaan de werknemers er flink in koopkracht op achteruit.
Bolster: ‘We hebben echt begrip voor bedrijven in de sector waar het minder goed gaat, en wij hebben dan ook aangeboden om voor bedrijven maatwerkoplossingen te treffen. De overige bedrijven moeten een fatsoenlijke loonsverhoging betalen, waaruit waardering voor hun medewerkers blijkt.’
Werkgevers hebben volgens de vakbond echt de kans laten liggen om acties en stakingen te voorkomen. Een eerder compromisvoorstel van de gezamenlijke vakbonden werd resoluut van de hand gewezen. ‘En ook nu houden ze vast aan hun bod dat minder koopkracht, belastende werktijdenpatronen en een slechte werk-privébalans voor werknemers oplevert. Ook willen de werkgevers kansen beperken voor oudere werknemers om eerder te stoppen met werken of korter te werken. De ongelijke positie van flexkrachten laten ze ook voortbestaan. De menselijke maat is weg’, aldus Bolster.
Het is niet de eerste keer dat er stakingen en acties plaatsvinden in één van de grootste sectoren van Nederland. Bij de vorige drie cao-onderhandelingen draaide het ook uit op langdurige stakingen en acties.
Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao liep af op 1 december 2020.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
View Comments
We dienen erop vooruit te gaan niet achteruit. Ook geen procenten maar centen in dit geval euro's. Dat is veel eerlijker. 1% van 100 of 1% van 1000 maakt behoorlijk verschil en komt de scheefgroei niet ten goede.