Eerder kondigde Vraag en Aanbod al aan dat Tata Steel meerdere bedrijfsonderdelen in de etalage heeft gezet. Vakbond FNV reageert negatief op de plannen.
FNV vindt dat een lange termijn analyse en visie ontbreken bij de plannen, er wordt enkel gekeken naar het geld dat op de korte termijn binnenkomt. Zo zegt FNV dat de downstream activiteiten van strategisch belang zijn voor TSN, omdat zij een gegarandeerde afzetmarkt zijn. Bij verkoop van het onderdeel, mis je daardoor die gegarandeerde omzet. Bovendien is de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in sommige onderdelen en dragen de meeste onderdelen positief bij aan de winstgevendheid, aldus FNV.
Regels
Verder worden volgens de FNV regels niet nageleefd.
- Er is geen overleg, goedkeuring of instemming van de Raad van Commissarissen en/of van de Nederlandse directie. Voor zover FNV weet zijn zij helemaal niet betrokken bij de verkoopplannen van TSE.
- De medezeggenschap is niet geïnformeerd of om advies gevraagd.
- De Nederlandse directie heeft, naar aanleiding van een ultimatum, kortgeleden met de FNV afgesproken om geen strategische onderdelen van TSN te gaan verkopen.
FNV geeft aan dat op de korte termijn een extra EOR gepland zal worden. Daar zal aan de orde worden gesteld dat het vertrouwen in de Europese top om het bedrijf uit de crisis te helpen, tot het nulpunt is gedaald.
Ondertussen is de ondernemingsraad van Tubes Oosterhout al naar de rechter gestapt om duidelijkheid te krijgen over de verkoopplannen van hun vestiging. De medewerkers in Service Centre Maastricht hebben na het horen van het nieuws spontaan het werk neergelegd.