Ze doen dit in samenwerking met twaalf bedrijven plus Syntens , Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK en het Biopolymeer Applicatie Centrum BAC.
De vragen die eindgebruikers hebben, liggen op het gebied van de (on)mogelijkheden van biomaterialen, de verwerking ervan, de specifieke eigenschappen en toepassingen, en de mogelijkheden voor recycling en afbreekbaarheid. Avans Hogescholen en Fontys Hogescholen helpen deze bedrijven met het zoeken naar oplossingen. Twee bedrijven hebben al ideeën waar ze biokunststoffen voor willen gebruiken.
Zo wil V&D het gebruik van ‘gewone’ kunststoffen (bijvoorbeeld pvc) terugdringen. Reden voor het warenhuis om mee te doen, is het ontbreken van kennis over producten en verpakkingen die gemaakt zijn van biomaterialen.
REJO produceert stalen borstels voor veegmachines. Deze bestaan uit staalkabels en hebben een kunststofbescherming om het uiteenrafelen tegen te gaan. Het bedrijf zou hiervoor graag biokunststof gebruiken, zodat bij het slijten van de veegborstel afbreekbaar materiaal in het milieu terecht komt. REJO vraagt zich af of biopolymeren harder slijten dan het huidige plastic. Het bedrijf wil ook weten of de haren van dit soort borstels van bioplastics vervaardigd kunnen worden.
De twaalf bedrijven die zich tot nu toe hebben aangemeld, bestaan uit grondstofleveranciers, verwerkers en eindgebruikers. De eindgebruikers zijn V&D (Amsterdam) en REJO (Oosterhout). Tot de grondstofleveranciers behoren: Rodenburg Biopolymers bv (Oosterhout), Novamont (Den Haag), en Prime Polymers bv (Oosterhout), Synbra (Etten-Leur). Dat laatste bedrijf valt ook onder de groep verwerkers, samen met: Bato Plastics bv (Zevenbergen), Van der Sar KunststofProducten (Kaatsheuvel), Meldon Plastics bv (Nieuw-Bergen), Desch Plantpak (Beuningen/Waalwijk), Colorex Master Batch (Helmond) en RPC Packaging Kerkrade. Syntens ondersteunt dit samenwerkingsverband en zet haar kennis en netwerk in om tot concrete innovaties te komen.
Tijdens de Kunststoffenbeurs in Veldhoven op 23 en 24 september zal bij de stand van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen meer informatie te krijgen zijn.
RAAK staat voor: Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie en is een regeling vanuit het Ministerie van OCW.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…