Fontys en Avans onderzoeken mogelijkheden biokunststoffen

Ze doen dit in samenwerking met twaalf bedrijven plus Syntens , Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie NRK en het Biopolymeer Applicatie Centrum BAC.

De vragen die eindgebruikers hebben, liggen op het gebied van de (on)mogelijkheden van biomaterialen, de verwerking ervan, de specifieke eigenschappen en toepassingen, en de mogelijkheden voor recycling en afbreekbaarheid. Avans Hogescholen en Fontys Hogescholen helpen deze bedrijven met het zoeken naar oplossingen. Twee bedrijven hebben al ideeën waar ze biokunststoffen voor willen gebruiken.

Veegborstels

Zo wil V&D het gebruik van ‘gewone’ kunststoffen (bijvoorbeeld pvc) terugdringen. Reden voor het warenhuis om mee te doen, is het ontbreken van kennis over producten en verpakkingen die gemaakt zijn van biomaterialen.


REJO produceert stalen borstels voor veegmachines. Deze bestaan uit staalkabels en hebben een kunststofbescherming om het uiteenrafelen tegen te gaan. Het bedrijf zou hiervoor graag biokunststof gebruiken, zodat bij het slijten van de veegborstel afbreekbaar materiaal in het milieu terecht komt. REJO vraagt zich af of biopolymeren harder slijten dan het huidige plastic. Het bedrijf wil ook weten of de haren van dit soort borstels van bioplastics vervaardigd kunnen worden.

Grondstofleveranciers, verwerkers en eindgebruikers

De twaalf bedrijven die zich tot nu toe hebben aangemeld, bestaan uit grondstofleveranciers, verwerkers en eindgebruikers. De eindgebruikers zijn V&D (Amsterdam) en REJO (Oosterhout). Tot de grondstofleveranciers behoren: Rodenburg Biopolymers bv (Oosterhout), Novamont (Den Haag), en Prime Polymers bv (Oosterhout), Synbra (Etten-Leur). Dat laatste bedrijf valt ook onder de groep verwerkers, samen met: Bato Plastics bv (Zevenbergen), Van der Sar KunststofProducten (Kaatsheuvel), Meldon Plastics bv (Nieuw-Bergen), Desch Plantpak (Beuningen/Waalwijk), Colorex Master Batch (Helmond) en RPC Packaging Kerkrade. Syntens ondersteunt dit samenwerkingsverband en zet haar kennis en netwerk in om tot concrete innovaties te komen.

Tijdens de Kunststoffenbeurs in Veldhoven op 23 en 24 september zal bij de stand van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen meer informatie te krijgen zijn. 

RAAK staat voor: Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie en is een regeling vanuit het Ministerie van OCW.

 

De redactie

Recent Posts

Grenzen verleggen in precisietechnologie

Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…

15 uur ago

Hitma en Distran brengen geavanceerde gaslekdetectietechnologie naar Nederland

Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…

16 uur ago

Hightech mkb-bedrijven gezocht

Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…

17 uur ago

Subsidie voor innovatieve maritieme maakindustrie

Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…

19 uur ago

Na succesjaren faillissement voor windmolenbouwer

EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…

2 dagen ago

MKB Nederland: ‘Goede betrekkingen voortzetten’

Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…

2 dagen ago