Categories: Actueel

Fontys tekent convenant met TU/e, Summa en Brainport-bedrijven

Die grote spelers zijn TU/e, Summa College, Brainport Industries, branchevereniging High Tech NL, Vanderlande, VDL-ETG, ASML en Fokker Landing. TU/e rector Hans van Duijn is verheugd dat nog juist voor zijn afscheid als rector op 1 april deze samenwerking formeel wordt bekrachtigd. 

Fieldlabs

De razendsnelle ontwikkeling van robotica, sensortechnologie en 3D printen maakt duidelijk dat de vierde industriële revolutie, Smart Industry een feit is. Een actieprogramma met 10 fieldlabs is gedefinieerd om focus aan te brengen in de versnelling van de innovatie in Nederland. In het fieldlab Flexible Manufacturing neemt o.a. Fontys deel om samen met de bedrijven te onderzoeken hoe we in Nederland slimmer en sneller kunnen produceren. Kennis uit het onderwijs moet nog beter worden ingezet en vertaald naar innovatieve productietechnologieën. Huidige en toekomstige hbo-ingenieurs moeten opgeleid worden voor de beroepspraktijk van morgen. Door het convenant met High Tech bedrijven, het Summa College en de Technische Universiteit Eindhoven gaan bedrijven en onderwijsinstellingen op zowel mbo, hbo als universitair niveau intensief samenwerken.

Fontys CoE HTSM

Voor goed beroepsonderwijs is nauwe samenwerking van onderwijs en bedrijven noodzakelijk. Kern van deze samenwerking is toegepast onderzoek naar de mogelijkheden van smart technologie in de bedrijven. Het Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials heeft hiervoor drie labs: additive manufacturing/3D-printing en adaptive robotics in Eindhoven en agro-mechtronica in Venlo. Verder zijn vijf lectoraten en kennisgebieden aan het CoE HTSM verbonden. Het Fontys CoE HTSM onderzoekt of bedrijven bepaalde producten beter met een 3D-printer kunnen maken in plaats van met CNC-draai- en freesbanken. En hoe een nieuwe generatie robot snel op de werkvloer kan worden gebruikt, maar ook hoe visionsystemen de tuinbouw efficiënter kunnen maken. Verder verzorgt het CoE HTSM trainingen en workshops voor werknemers van bedrijven.

3D-printing

In 2014 onderzocht het Fontys CoE HTSM de mogelijkheden van 3D-printing voor ASML in Nederland. Momenteel worden al 35 onderdelen van de ASML chipmachines met behulp van 3D-printing geproduceerd. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Bij Vanderlande en Fokker Landing Gear werd onderzocht welke onderdelen met 3D-printing sneller geproduceerd en verbeterd kunnen worden. Dat bleken er veel meer te zijn dan vooraf was verwacht. Na ondertekening van de convenanten zullen Fontys docenten en studenten en medewerkers van het bedrijf de meest kansrijke producten verder gaan onderzoeken. Hiervoor is in 2014 het ObjeXlab in gebruik genomen. Over enkele maanden wordt dit goed geoutilleerde lab uitgebreid met een 3D-metaalprinter.

Baxter-robot

Onlangs schafte Fontys CoE HTSM een nieuwe generatie robot aan. Baxter is de eerste robot die samenwerkt met mensen in een mkb-productieomgeving. De simpele manier waarop de robot een taak kan worden ‘aangeleerd’, de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen en een gunstige prijs gaan er de komende jaren voor zorgen dat we overal dit soort robots zullen tegenkomen. Baxter is zeer laagdrempelig te programmeren en uitgerust met voel-sensoren zodat de robot samen met werknemers aan een lopende band kan helpen met het sorteren van producten. Fontys is de eerste opleiding in Nederlandse met een dergelijke robot. Baxter is binnen enkele maanden een hit geworden en gaat bijna wekelijks op tournee naar beurzen en bedrijven.

GreenTechlab

Het in september 2014 geopende GreenTechLab in Venlo heeft in korte tijd regionale bekendheid gekregen. Er is een prototype van een gripper ontwikkeld, zodat een robot, door het opblazen van een kunststof-membraam, heel voorzichtig een appel kan vastpakken om te plukken. Op dit moment wordt er gewerkt aan sensoren die de vochtigheid in een maïsveld meten zodat heel gericht kan worden gesproeid en hoe je met LED-licht groente kunt verbouwen in meerdere lagen boven elkaar. Vrijdag 13 maart werd de eerste versie van een ‘laser-weeder’ getoond: met behulp van laserlicht wordt onkruid bestreden.

Summa College  

Brainport

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago