FPT-VIMAG presenteert interactieve 3D-printing infographic

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van CECIMO. Toch is er een aantal mythen over additive manufacturing (AM), constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM. Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.

‘In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van additive manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met 0- en 1-seriesproducten de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies’, zegt FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard.

Een van die activiteiten is de interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie voor het mkb en voor de Nederlandse maakindustrie over de voordelen en mogelijkheden van additive manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachine-industrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën. FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor additive manufacturing.

Mythen

In december 2021 publiceerde CECIMO een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van additive manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?

• ‘Additive manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.’

Nee, additive manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren.

• ‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken.’

Deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten.

• ‘Alles kan ge-3D-print worden.’

Nee, helaas kan niet alles ge-3D-print worden. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.

• ‘De groei van additive manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’.

Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van additive manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan.

Dooijewaard: ‘CECIMO bevordert onderzoek en marktgedreven innovatie binnen de European machine tool-industrieën. additive manufacturing is een van de speerpunten van die innovatie. Dit is geheel in lijn met de FPT-VIMAG-strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te vergroten bij het mkb. Wij zien diverse productiviteitskansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printingtechnieken.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *