3D-printen is een productietechniek met veel groeipotentieel. Leden van FPT-VIMAG gaven aan dat het potentieel van 3D-printen onvoldoende wordt benut. Hierop is een nieuwe vakgroep gestart die zich richt op het verhogen van het kennisniveau rondom 3D-printing bij het MKB.
De vakgroep heeft een brede vertegenwoordiging met fabrikanten en importeurs, maar ook experts op het gebied van software en nabewerking. Zo kan de vakgroep alle onderdelen van het 3D-proces behandelen. De vakgroep heeft een duidelijk projectplan gemaakt dat zich vooral richt op de promotie van de relatief nieuwe productietechnologie. Ook treedt de vakgroep op als vraagbaak voor de commissie TechniShow op dit vakgebied.
Het innemen van een zichtbare positie als nationale vertegenwoordiger van 3D, kennis delen over wanneer 3D-printen de meest efficiënte productietechniek is en het zichtbaar maken van het proces van ontwerp tot en met nabewerking en welke producten hiervoor in aanmerking komen, geven de markt nieuwe inzichten en versterken de positie van FPT-VIMAG als expert.
FPT-VIMAG heeft een groeiend ledenaantal op het gebied van 3D-printing. Dit vergroot het collectieve belang om zichtbaar te zijn richting verschillende stakeholders en de markt. FPT-VIMAG is aangesloten bij de Europese koepelorganisatie Cecimo en daarmee de Nederlandse vertegenwoordiger voor additive manufacturing. FPT-VIMAG kan daarom, samen met leden, een vertaalslag maken van de Europese ontwikkelingen vanuit Cecimo voor 3D-printing en wat dit betekent voor Nederland. Informatievoorziening voor deze specifieke ledengroep is daar een belangrijk onderdeel van.
De vakgroep bestaat uit elf leden: Additive Industries, Bendertechniek, Cadmes, Dymato, Landré Machines, Leering Hengelo, Renishaw Benelux, Rösler Benelux, Siemens Nederland, TRUMPF Nederland en Valk Welding.
Het komende jaar gaan zij onder andere bezig met het ontwikkelen van een online tool om het proces van 3D-printen inzichtelijk te maken, het creëren van een overzicht van de 3D-print opleidingen en het schrijven van een white paper over de ontwikkelingen van 3D-printing in Nederland.
Hallo hr. van de Velde. Ik praat u graag hierover bij. Uw contactgegevens zijn voor mij niet zichtbaar maar u kunt mij bereiken op 06-10655102 of gert.vanwakeren@trumpf.com.
Hoe is de stand van zaken m.b.t. metaalprinten. In mijn werkveld heb ik interesse in het 3D printen van aluminium legeringen.