Fries lasbedrijf haalt metaalbewerkingsactiviteiten terug in huis

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Een tijd lang negeerde het lasbedrijf Leenstra uit Drachten zijn eigen metaalbewerkingsmachines en besteedde de metaalbewerking uit. Doordat het steeds meer projectopdrachten krijgt met veel enkelstuks, komt het terug van deze specialisatieslag. De voorbije maanden werden een kantbank, een draaibank en een plasmabrander geïnstalleerd en heeft het bedrijf aan flexibiliteit gewonnen.

‘Wij waren van origine een machinebouwer, maar hebben ons de afgelopen tien jaar gespecialiseerd in laswerk. We zagen in dat werk de beste marges en onze grootste toegevoegde waarde’, vertelt Taco Mulder, directeur van Leenstra uit Drachten. Het bedrijf viert over twee jaar zijn honderdste verjaardag.

Enkele jaren geleden heeft het bedrijf, dat zeventig mensen op de loonlijst heeft staan, besloten zich volledig toe te leggen op het laswerk. Daarom hebben we onze machinebouw-activiteiten afgebouwd’, vertelt Mulder. De enige machines die het bedrijf inmiddels nog maakt, zijn voor haar moederbedrijf VBI, een producent van prefab vloersystemen. VBI is op haar beurt weer onderdeel van de internationale Consolis group.

Uitbesteden metaalbewerking

Met het afbouwen van de machinebouw activiteiten werden ook de metaalbewerkingsmachines aan de kant gezet. ‘We gingen uit van het principe van specialisatie. Het snijden en kanten kan efficiënter gedaan worden door gespecialiseerde toeleveranciers waarbij we onder aan de streep goedkoper uitkomen’, vervolgt Mulder.

Taco Mulder, directeur van Leenstra.

Vorig jaar is het teruggekomen op deze beslissing. ‘Deels’, benadrukt Mulder. ‘Het gros van het metaalwerk kopen we nog steeds in.’ De bewerkingen die het bedrijf zelf uitvoert, zijn bestemd voor projectmatige opdrachten. ‘Dan moet je denken aan enkelstuks of kleine series. Daarbij is het erg handig als je eigen machines hebt. Dat vergroot je flexibiliteit enorm.’

Gebruikte vervangingsmachines

De bewerkingen worden niet uitgevoerd op de oorspronkelijke machines. ‘Deze stonden in een hoek van de fabriek onder het stof en waren sterk verouderd. Daarom hebben we besloten te investeren in nieuwe machines. Het zijn tweedehands machines, maar een grote verbetering ten opzichte van het vorige machinepark’, vertelt Mulder.

Een Doosan CNC draaibank, een Durma kantbank en een Hypertherm plasmasnijder werden de afgelopen maanden binnengereden in de werkplaats van Leenstra. Naast deze metaalbewerkingsmachines nam het bedrijf ook nog een nieuwe Valk Welding lasrobot in gebruik waardoor het lasrobotpark bestaat uit acht machines. ‘In het laswerk hebben we veel seriematig werk en omdat het niet eenvoudig is om personeel te vinden, proberen we zo veel mogelijk te automatiseren’, verklaart Mulder.

Rooskleurige toekomst

Het is juist de schaarste op de arbeidsmarkt die hem zeer positief stemt over de toekomst van het metaalbedrijf. ‘Veel van onze klanten deden voorheen het laswerk zelf, maar kunnen lastiger personeel vinden en hebben het laswerk uitbesteed. Deze trend zal zich in de toekomst alleen maar doorzetten’, meent Mulder. Doordat het laswerk bij Leenstra erg afwisselend en uitdagend is, slaagt het bedrijf er volgens hem beter in om lassers aan zich te binden.

Het bedrijf last voor uiteenlopende sectoren verschillende onderdelen. ‘Denk aan chassis, hefschotels, onderdelen voor windmolens en raveelijzers voor de woningbouw’, somt Mulder een aantal producten op. Door het gevarieerde klantenportfolio is er volgens Mulder sprake van een goede risicospreiding bij Leenstra. Ook dat stemt hem hoopvol voor de toekomst. ‘Ik zie de komende drie, vier jaar goede mogelijkheden om tot dertig procent te groeien’, besluit hij.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *