De instroom in bouwopleidingen is niet genoeg om op termijn kunnen voldoen aan de vraag naar gekwalificeerd bouwpersoneel. Dat constateert Fundeon in de ‘Rapportage Arbeidsmarkt- en Onderwijsinformatie 2013’.
Daarin zet Fundeon de instroom af tegen de minimale behoefte en raamt de gewenste instroom voor het komend schooljaar per sector en kwalificatie.
2012 was een slecht jaar voor de bouwnijverheid: 35 procent meer faillissementen, de bouwproductie daalde met 7 procent tot 52,4 miljard euro en het aantal werkloosheidsuitkeringen steeg met 70 procent tot 16.500 personen. Daarnaast nam het aantal deelnemers in de mbo bouwopleidingen af met nog eens 12 procent.
Werkloosheid
De uitstroom van werknemers is hoog in 2012. Bepaalde beroepsgroepen, zoals metselaars, hebben sinds de crisis al de helft aan cao-personeel verloren. In de leeftijdscategorie 55+ is 17 procent van de werknemers werkloos; zij komen vrijwel zeker niet meer terug in het arbeidsproces, waardoor arbeidspotentieel en vakkennis verdwijnen. Gecombineerd met de dalende instroom van leerlingen en de verwachte daling van de beroepsbevolking, leidt dit tot een kwalitatief en kwantitatief tekort op de bouwarbeidsmarkt. Gebrek aan de juiste arbeidskrachten vormt dan een rem op de productie.
Instroombehoefte
De gerealiseerde instroom blijft achter bij de instroombehoefte, maar neemt wel af: van 1.881 in 2009 naar 1.594 in 2012. Zo lang de productie daalt, levert dit geen problemen op. Als de uitgestelde vraag, met name in de woningbouw, moet worden ingehaald ontstaat een kwantitatief en een kwalitatief tekort aan bouwarbeidskrachten.